A- A A+

И ово године склопљен велики број бракова у Новом Пазару

Осим што је рекордер по броју рођених беба, Нови Пазар је међу водећим градовима по броју склопљених бракова. У години за нама склопљено је 777 бракова.

Ова радна обавеза је по речима матичара међу најпријатнијим дужностима које имају. У Новом Пазару се просечно склопе два брака дневно, а ове године је тај број и премашен. Како би изашли у сусрет грађанима, запослени излазе из оквира праксе која постоји у другим градовима. Наиме, матичари у остатку земље венчања ван радног времена заказају само викендом, док се у Новом Пазару венчања заказују и радним данима у вечерњим часовима. Оваква организација значи скоро свакодневни прековремени рад за матичарке. Ипак, срећне су да дају допринос отварању једног важног животног поглавља.

„Овај посао је специфичан по томе што вас младенци доживљавају као део једног од најзначајнијих дана свог живота. Колико год биле уморне или оптерећене послом који смо имале тога дана, када дођемо на венчање, проблеме остављамо иза себе и радујемо се заједно са званицама. Зато је овај посао на неки начин другачији.“, рекла је матичарка Божица Ђоковић. На венчању осим текста закона, матичарке најчешће цитирају Душка Радовића: „Брак се уређује законом само онда кад не може другачије. Због тога не дозволите да вам закон уређује брак. Уредите га сами, лепше и хуманије него што било који закон то може да предвиди.“

По речима руководиоца Одељења за општу управу, Марка Славковића, бракови се склапају у свим животним добима. Повећан је број захтева за венчање ван службених просторија. Некада су то били само ресторани, а све чешће у летњем периодима, венчања се организују у баштама или градском парку.

Термин венчања треба заказати месец дана раније. Сви подаци о потребној документацији налазе се на градском сајту (ЛИНК). У сваком тренутку, будући супружници се могу консултовати са радницима матичне службе у просторијама Услужног центра.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops