A- A A+

Регулација корита кључ безбедности насеља у напосредној близини река

Актуелни пројекти у вези са стањем река и корићењем на подручју Новог Пазара биће иновирани а неки нови реализовани до 2020. године,  казао је данас, обилазећи терен у друштву  градског руководства, директор Јавног предузећа „Србијаводе“  Горан Пузовић.

„Пројекти се морају прилагодити новом закону о изградњи а до лета ћемо завршити пројекат за наставак регулације тока реке Јошанице,  почетак регулације Трнавице у зони генералног урбанистичког плана (ГУП), и наставак регулације реке Рашке“, рекао је Пузовић на терену.

Уследиће формирање радне групе, сачињене од људи  који воде  град,  руководилаца јавних предузећа и представника свих других надлежних служби како би пројекти били спремни. Већ на јесен отвориће се нова градилишта на подручју Новог Пазара.  Сагледавајући стање на терену, према речима Пузовића, евидентно је да људи у погледу  потенцијалне опасности од изливања река живе безбедније, чиме је  испуњен један од примарних задатака да  се „реке изведу из града“.

Градоначелник Нихат Бишевац истакао је да је на задовољство свих грађана али пре свега оних породица које живе и својом непокретном имовином располажу у непосредној близини река у протеклих годину и по дана  уз подршку „Србијавода“ урађено много конкретних ствари.

„Наставком укорићења речних корита и привођењем крају овог пројекта  безбедност грађана више неће бити упитна, а сведоци смо да је током минулих година услед обилних падавина и изливањем река много домаћинстава и пољопривредних газдинстава претрпело знатну материјалну штету“, рекао је први човек Новог Пазара.

„Очекује нас решавање правно имовинских односа, процеса  у који ће бити укључени мештани насеља поред река, а њима је примарно у интересу да се ово питање приведе крају. У том смислу не би требало да има потешкоћа, јер имамо заједнички циљ“, казао је градоначелник Бишевац.

Сем заштите од поплава, корићење  треба да људе приближи рекама, и омогући им породичне шетње, вожњу бицикла и друге активности уз уређене и осветљене речне обале.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA