A- A A+

Анализе из области вирусологије у Заводу за јавно здравље

У Заводу за јавно здравље почео је са радом нови савремени апарат Елиса, на којем ће моћи да се раде анализе вирусологије. Куповину овог неопхподног медицинског апарата помоао је град Нови Пазар, издвојивши из буџета милион динара.

Квалитетна здравствена заштита грађана Новог Пазара један је од приоритета локалне самоуправе. Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац каже да  са локалног нивоа Завод за јавно здравље има подршку од оснивања, па је  из градског буџета издвојен новац за куповину ЕЛИСА апарата, којим се проширује асортиман анализа ове здравствене институције. Грађани ће услугом уштедети новац, јер су исту морали да плаћају у приватној режији.

“Овим апаратом грађани су добилли прилику да бесплатно  врше одређене анализе за које су до сада морали да издвајају и до 6.000 динара у приватним лабораторијама. Град ће  и у наредном периоду да помаже развоју здравствене заштите, како би грађани имали квалитетнију здравствену заштиту”, рекао је градоначелник Бишевац.

Директор Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић истиче да ће нови савременији апарат олакшати рад и медицинском особољу, а грађани ће брже добити резултате. Микробилози су некада радили на мањем и споријем анализатору, касније на нешто  бољем али дотрајалом апарату, због чијег  квара поједине анализе  у последњих два месеца није било могуће радити .   

“Захваљујем локалној самоуправи што нам је помогла са миллион динара, а ми смо од сопствених средстава обезбедили 2.160.000,00 динара. Купили смо аутпматски анализатор Елиса и сви тестови ће овде моћи да се раде. Током дана можемо да избацимо и 12 различитих анализа. Пацијентима је потребан само упут изабраног лекара и све анализе могу да раде бесплатно”, рекао је Спахић.

На овом парату се могу урадити бројне претраге, као и цео асортиман ТОРЦХ теста, који подразумева да се прегледом  крви  којим се могу открити  болести као што је  токсоплазмоза, ХИВ, сифилис, мале богиње, рубелла, вирус херпеса и многе друге. 

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops