A- A A+

Градоначелник за ТВНП „Очекује нас динамична 2018. година“

У интервјуу за Радио телевизију Нови Пазар, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац говрио је кроз осврт на 2017. и плановима у предстојећој години:

Одлазећа 2017. година биће упамћена по пуштању у рад неколико капиталних објеката и догадјајима као што је Балканско атлетско првенство. Подсећам да је са радом током ове године почео Дијагностички центар а свечано је отворен и Атлетски стадион на Хаџету, али је највећи утисак долазак двојице лидера, председника Србије Александра Вучића и председника Турске Реџепа Таипа Ердогана нашем граду

О потписаним протоколима и улагањима Турске у наш крај

Реч је о осторијској посети. Град је тог дана био центар Европе и медијска вест у целом свету. Послали смо поруку мира и сарадње. Од потптисаних  протокола очекујемо много. Подећам да ће на простору постојећег  објекта вртића „Младост“ добити нову зграду вредну 2 милиона еура. Очекује нас реконструкција хамама „Гази Иса Бега“ и поптуна реконструкција спортске хале у оквиру ОШ „Вук Караџић“. Директан бенефит је изградња моста у центру града  и приступне саобраћајнице. Укупна вредност  пројеката прелази 5 милиона еура. Протоколом измедју Србије и Турске предвидјен је извоз 5 000 тона мантија и меса из овог краја, што је велика шанса за наше привреднике.  Доласком председника Турске обећан је допринос унапредјењу путне мреже, пренствено пута Нови Пазар – Тутин и Нови Пазар –Сјеница, као и изградња ауто пута кородор 11 преко Пештери.  Савремена и функционална путна инфраструктура је предуслов за улагања страних инвеститора.

О буџету и финансијкој подршци Владе нашем граду, новчаним улагањима

Нови Пазар се гради и тај новац ће добро доћи јер ће уз неке друге приливе допринети развоју инфраструктуре. Настојимо да и социјална давања буду већа и за 2018. Планирамо упошљавање 60 људи којима је нека врста подршке из области социјалне заштите бити потребна.

На другој страни, предвидели смо преко  50 милиона за куповину земљишта у циљу изградње нове индустријаске зоне, а издвојено је и дупло више средстава за пољопривреду.  Планирамо упошљавање 15 комуналних полицајаца у оквиру комуналне полиције а направљен је и суфицит у овогодишњем буџету који ће у наредном периоду бити усмерен у запошљавање и инфраструктуру.

О спорту, поренцијалима и спортском туризму..

Отварањем Атлетског стадиона и организовањем Балканијаде на којој је учествовало 600 спортиста из 17 земаља, интензивирано је питање смештајних капацитета у нашем граду. Добили смо као организатори све похвале са домаћег и медјународног терена а уз изградњу хотела уз стадион и још неке објекте стварамо изузетне потенцијале за развој спортског туризма.

О пројекту заштите од полава

Укорићено је преко 2 км реке Рашке, од Царске ћуприје до Бањске реке и уздужно Дежевска река у дужини од 700 метара. У пројекат је уложено преко 2 миона еура а средства је посредовањем  предузећа „ Србија воде“ обезбедила Светска банка. Улагањем смо заштитили домаћинства, индустријску  зону и велике површине пољопривредног земљишта. Сем функције заштите и спречавања потенцијалне материјалне штете, корићење је допринело и лепшем изгледу јер су мештани у том делу добилии дивно шеталиште и простор за рекреацију.

О саобраћајним гужвама и решавању овог проблема..

Највећи је проблем у центру града. Недавно је на састанку који смо одржали дата прилика стручним лицима да презентују свој предлог решења и већ у наредној години очекује нас припрема документације и улазак у саму реализацију. Разматраћемо решења која су најпримеренија нашем граду овдашњим условима а у великој мери ће помоћи изградња још једног моста изнад хотела Врбак, да би се формирањем тзв. Прстена растеретио центар града. У 2018. нас очекује наставак изградње заобилазнице око Новог Пазара.

О школама, условима рада  и реконструкцији

Буџет за школе био је 40 милиона већи у овој него у 2016. години, у жељи да створимо што боље услове за похадјање наставе. Одрадјена је поптуна реконструкција ОШ „Стефан Немања“ у шта је уз подршку Краљевине Норвешке, Канцеларије за јавна улагања РС, и из средстава града  уложено преко пола милиона еура. Добили смо потуно нову школу у објекту са традицијом у центру града  и школа у овом тренутку када је о простору реч испуњава европске стандарде.

О стању у здравству

Финасијском подршком Уједиуњених Арапских Емирата данас у нашем граду имамо савремено опремљен Дијагностички центар  и наши суградјани у циљу обављања дијагностике не морају да иду пут Београда и Крагујевца као раније. На тај начин штеде иу своје време и свој новац и не излажу се напорима.

У пролеће нас очекује пуштање у рад Ургентног блока са посебном јединицом за најмладје пацијенте а град је недавно обезбедио још једно санитетско возило за потребе Дома здравља.

О туризму и позицији града на мапи Европе

Изградња 5 хотела, нови смештајни капацитети и подизање нивоа квалитета услуге су наш аргумент. Богата историјао овог краја, бањаска лечилишта издвајају нас од свих других градова на приостору бивше Југославије. Зато смо потпуно заслужено недавно добили признање као најпожељнија туристичка дестинација Европе.  Имамо велики потенцијал за развој свих видова туризма.  

О култури

Све смо препознатљивијии на културној мапи а поред традиционалних манифестација очекује нас позоришни фестивал „Јоаким Вујић“ где ће бити приказан читав низ позоришних представа. Много пријатеља у земљи и иностранством гарантује и квалитетну сарању и размену садржаја на културном плану.

Транспарентност у функцији градјана

Циљ нам је да будемо поптуно транспарентни како би градјани у потпуности били упознати са нашим радом и начином трошења буџета. Очекује нас формирање електронске скупштине што ће у знатној мери олакшати приступ нашим активностима. По оцени транспарентности смо заузели 12. Место што је много боље него раније али нам је циљ да идемо напред. Само сарадњом са градјанима, цивилним и медијским сектром могуће је решавање кључних проблема јер градјани најбоље знају шта је оноса чим се свакодневно суочавају у својој улици, месној заједници, у свом крају.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA