A- A A+

Шанса за тешко запошљиве категорије кроз пројекат од 200 000 еура

Град Нови Пазар је, захваљујући Немачкој организацији за међународну сарадњу, Сталној конференцији градова и општина, Министарству за рад Републике Србије Националној служби  и Комесаријату за избеглице РС, а конкуришући за бесповратна средства, обезбедио 200 000 еура за запошљавање тешко запошљивих категорија становништва. Новац је обезбеђен у оквиру пројекта “Иницијатива за инклузију” а на локалном нивоу активности ће се спроводити у оквиру програма “Нови Пазар – Нови послови”, на период од 13 месеци.

Од укупне вредности пројекта ГИЗ обезбеђује 190 000 а град 10 000 еура а споразум о реализацији потписан је у Новом Пазару

Носилац пројекта “Нови Пазар – Нови послови” је Град а партнери на пројекту су: Национална служба за запошљавање – Филијала Нови Пазар Регионална развојна агенција Санџака “Седа” и Иницијатива за развој и сарадњу “ИРС” .

Пројекат “Нови Пазар-нови послови” је креиран са циљем да развије иновативна и одржива решења за запошљавање маргинализованих и теже запошљивих група становништва.

Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара рекао је приликом потписивања споразума да је изузетно важно што пројекат пружа неколико могућности јер нуди шансу предузетницима да запосле лица из категорије теже запошљивих, пружа могућност покретања сопственог бизниса лицима из ове групе и нуди могућност развоја социјалног предузетништва.

“Захвалност партнерима. Свесни смо да није било лако ни аплицирати И треба похвалити пројектни тим који је испоштовао кратке рокове. Хвала и Немачкој агенцији за међународни развој јер даје конкретан допринос настојању да у сарадњи са Националном службом обезбедимо нова радна места за незапослене. Реч је о почетку добре сарадње”, рекао је градоначелник Бишевац, истакавши да је град поред свих пројеката, одредио значајна буџетска средства у износу од 10 милиона динара за потребе  радног ангажовања младих људи, што ће уз отварање индустријске зоне дати видљиве резултате.

“Проблем незапослености није само наш и проблем у целој Србији. Решавањем овог питања, смањењем броја незапослених видљиви су помаци на свим пољима”, истакао је градоначелник Нихат Бишевац, изразивши очекивања да ће грађани из категорије теже запошљивих лица искористити своју шансу.  

За средства су конкурисале 33 локалне самоуправе али је Нови Пазар једини који је својим пројектом, како је казао члан Градског већа Февзија Мурић, предвидео и новину у нашој земљи,  која је у свету идентификована као социјално предузетништво.

“Веома захтеван пројекат је у питању, и требаће нам озбиљна подршка на нивоу локалне самоуправе. Захвалност упућујем и градоначелнику који је још на првом састанку идентификовао важност питања које пројекат третира. Први пут је могуће конкурисати за средства на основу споразума о реадмисију, што је озбиљан корак али надамо се и само почетак када је о улагањима донатор реч”, рекао је Мурић.

У оквиру пројекта биће одржан сајам социјалног предузетништва, а Мурић је као важне активности најавио и формирање два социјална предузећа уз подршку Регионалне развојне агенције СЕДА, чији је директор Самир Качапор реако да је овај пројекат наставак добре сарадње са партнерима на међународном нивоу.

“Спроводићемо обуке за започињање бизниса, за писање бизнис планова. Даћемо менторску подршку новооснованим предузећима и велика нам је част што смо део овог пројекта”, казао је Качапор.

О феномену социјалног предузетништа испред Иницијативе за развој и сарадњу говорио је Миодраг Недељковић.

“Социјално предузетништво у свом фокусу има маргинализоване групе и тежи друштвено одговорном пословању али и освешћењу заједнице. Треба дати шансу онима којима је подстицај неопходан. Желимо квалитетну, успешну причу у Новом Пазару и овај ће пројекат дати добре резултате“.

Недељковић је између осталог казао да локална самоуправа у Новом Пазару  препознаје важност овог пројекта и партнер је са којим је лако сарађивати.

Уследиће јавни позив за све заинтересоваје да конкуришу за средства која је Нови Пазар добио , а предност имају лица из реадмисије, Роми и особе са инвалидитетом.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA