A- A A+

Локални савети заједнички о проблему насиља над женама

Заједничка седница  Савета за безбедност, Савета за родну равноправност и једнаке могућности и Савета за међунационалне односе, чији је оснивач Скупштина града Новог Пазара, одржана  је а циљем да се зајеничким деловањем и закључцима са више нивоа,  истовремено  јавности пошаље порука о тренутном положају жена у друштву али и о томе у ком правцу треба деловати да би се ствари мењале на боље. Састаком је председавала Ифета Радончић, председница  локалног парламента.

„Сви савети су оспособљени да се у оквиру сопствених надлежности али и кроз међусобну сарадњу баве људским правима. Заједнички  предлози и тимска решења воде нас без дилеме ка заштити људских права па и спречавању насиља над женама. Свест се развија у позитивном смеру али морамо бити свесни сопствених обавеза у процесу заштите појединачних али и друштвених интереса. Трудимо се да унапредимо општу сигурност грађана Новог Пазара и овај данашњи састанак само је један од корака у том смеру“, закључила је председница Скупшине града Ифета Радончић.

Сличан став заузимају и у оквиру локалног Савета за безбедност града.

„Наше је дубоко убеђење да полови  треба да буду равноправни  а не супротстављене стране или у неким случајевима, жртве насиља. Организовано, локала самоуправа у оквиру обележавања 16 дана активизма  против насиља и Дана

људских права, шаље јасну поруку. Верујем да ће за овакве теме у јавности бити више простора и да ће наша настојања уродити плодом“, рекао је  председник Савета за безбедност Хајрудин Хајровић, истичући да жене заслужују много боље и више него што им друштво тренутно пружа и да се сви заједно суочавамо са „потешкоћама у отклањању препрека ка равноправности“.

Кључ  ка успеху на свим па и на пољу родне равноправности крије се, према речима  Зибије Шаренкапић, у  прихватању чињенице да се само синергијом постижу резултати.

„Положај жена је опште питање и у складу са тим значајно је да из различитих перспектива, као овде и  данас говоримо о праву жене на живот без насиља. У будућности ћемо, поучени овим искуством и друга важна питања отварати и сагледати из различитих перспектива, користећи потенцијале заједнице који су нам на располагању“, закључује  Шаренкапићева.

Шеснаест дана активизма у оквиру борбе против  насиља над женама  један је од много корака преузетих ка решавању проблема које је председница Савета за родну равноправност Банина Мудеризовић идентификовала као „заједеничке и озбиљне“.

Из  редова служби безбедности  поручили су да Полицијска управа о својим грађанима води рачуна у свим околностима и током целе године, али и позвали појединце на друштвено одговорно понашање.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA