A- A A+

Инвалидност, референца за равноправност, преузимање обавеза и остваривање права

Традиционално обележен и у Новом Пазару, Међународни дан особа са инвалидитетом окупио је на једном месту представнике и чланове  различитих удружења лица са неким обликом и степеном инвалидности.

„Потребно нам је да будемо равноправни чланови друштва, да у складу са нашим могућностима добијемо прилику да заједници пружимо најбоље, јер ми други град, другу земљу и пријатеље немамо и не тражимо. Највећа сатисфакција нам је да делујемо на“равном терену, где су шансе једнаке за све и могуће је школовати се,  добити посао, ићи напред без осећаја да вам други гледају кроз прсте или вас штеде“, казао је овим поводом Радош Мрљеш, председник Међуопштинске организације слепих и слабовидих.

У име локалне власти,скупу су присуствовали председавајућа градском скупштином Ифета Радончић и члан Градског већа Мирсад Јусуфовић.  Присутнима се обратила председница Скупштине града Новог Пазара Ифета Радончић, истакавши да је за сваког човека важно да буде одговоран, али и да зна да може рачунати и на одговорност и подршку других и тако остварити своја права.

„Локална власт је изабрана да штити интересе свих грађана Новог Пазара, без обзира нањихову евентуалну припадност специфичним групама. Наш задатак и циљ је да обезбедимо услове за остваривање права сваког појединца према његовим могућностима, и да у складу са тим могућностима извршава одређене обавезе. Уверила сам се из онога што видим да ви своје обавезе одлучно преузимате а наш је задатак да се изборимо за остварење ваших права. На том се плану трудимо али признајем, на плану функционисања особа са инвалидитетом, можемо и морамо радити и мало боље. Желимо да живимо са вама, а не поред вас,  омогућимо вам да у складу са вашим капацитетима будете друштвено активни и дођете до посла, јер је радно ангажовање изузетно важно за сваког иоле радно способног појединца. Локална заједница има слуха за ваше потребе  и труди се да у заједничком интересу колико је могуће тим потребама изађе у сусрет“, казала је председница локалног парламента Ифета Радончић и пожелела да  Међународни  дан особа са инвалидитетом буде подстицај за континуирану сарадњу на свим нивоима са удружењима овог типа.

У целом свету 3. децембар се обележава као Међународни дан особа са инвалидитетом. У нашој земљи не постоји прецизна евиденција о броју лица са неким обликом инвалидитета али према неким проценама, у ову категорију  спада од седам до десет одсто становника наше земље. Дискриминација, неприступачност објеката, незапосленост, као и недовољна подршка заједнице налазе се годинама уназад на листи примарних проблема са којима се, према сопственом признању лица из ове категорије суочавају.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA