A- A A+

Контрола напуштених паса и мачака је мера у интересу грађана

Програм контроле и смањења популације паса и мачака на територији града Новог Пазара усвојен је у локалном парламенту у складу са законским прописима Републике Србије и на основу модела који се годинама уназад примењује у јединицама локалне самоуправе у окружењу. Део о аутаназији, која се као последња у низу мера примењује у изузетним случајевима а над животињама оболелих од беснила, потенцијално опасног по људски род такође је у складу са нормативним актима државе.

„Правилником о смањењу броја напуштених животиња првенствено је предвиђен поступак стерилизације што подразумева да ће пси и мачке без власника након тога бити пуштени на слободу. Јавља се забуна и одређен вид манипулације  када је у питању могућа аутаназија одређених категорија оболелих  животиња. То је зато што Новопазарци нису довољно обавештени о важности  хуманог лишавања живота животиња оболелих од беснила преносивог на људску врсту, што је посебном одредбом уврштено у Закон о добробити животиња. Иста одредба постоји у програму контроле о смањењу броја животиња али је у оба случаја јасно прописано када се и на који начин напуштени пси и мачке луталицелишавају живота“, рекла је Малића Плојовић, заменица руководиоца у Одељењу за  комуналне стамбене и послове саобраћаја, при Градској  управи  за изворне и поверене послове града Новог Пазара. 

Она је поновила да  нема потребе за тензијама међу грађанима јер „се мера о којој се највише говори ових дана примењује искључиво на животињама чија је болест потенцијално преносива на људе, односно на псе и мачке који агресивним понашањем доводе у опасност здравље и животе деце, старих лица и свих грађана Новог Пазара, угрожавајући  уједно и слободу кретања људи.

„Искрено, највећа опасност прети најмлађима. Када је о потенцијално опасним животињама реч, хумано лишавање животиња живота комунална делатност коју је некада неопходно применити. Такав се поступак увек спроводи под стручним надзором и у оквиру референтне установе. Све те послове контролише ветеринарски инспектор и ништа се не ради самовољно или самоиницијативно“, казала је Плојовићева, подсећајући да Закон о хуманом лишавању животиња живота чланом 15 јасно дефинише у којим се случајевима најдрастичнија мера примењује. 

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA