A- A A+

У Сарајеву обележен Дан Санџака

Свечаном академијом и пригодним програмом у прелијепом амбијенту Гази -Хусрев бегове библиотеке у Сарајеву, синоћ је обиљежен Дан Санџака.

Скуп је организовало Удружење грађана поријеклом из Санџака у БиХ, а присуствовао је велики број представника академске заједнице, јавног живота БиХ, али и грађана из цијеле БиХ, Санџака, Црне Горе, те Бошњаци поријеклом с ових простора који живе у дијаспори.

Учењем фатихе и минутом шутње одата је почаст шехидима и погинулим борцима током агресије на БиХ од 1992. до 1995. године, а међу којима је велики број бранитеља био поријеклом из Санџака.

У име организатора присутне је поздравио Екрем Лекић, предсједник Удружења, који је честитао Дан Санџака и предстојећи 25. новембар, Дан државности БиХ.

Лекић је овом приликом истакао да се Удружење посебно поноси пројектом стипендирања ученика и студената, а обиљежавање Дана Санџака, било је прилика да се додијеле укупно 34 стипендије.

– Заиста сам поносан на људе који издвајају средства за стипендирање талентираних ученика и студената слабог имовинског стања. Овим путем им људски честитам и захваљујем, напомињући да ће стипендисти узвратити на најбољи начин својим залагањем и успјехом што већ чине – казао је Лекић.

Ревизија држављанстава

Предсједник Удружења грађана поријеклом из Санџака у БиХ прокоментарисао је и проблеме са ревизијом држављанстава.

– Министарство цивилних послова БиХ у прошлој години је на својој wеб страници објавило да ће извршити ревизију око 24.000 држављанстава. На почетку ту није било ништа чудно, међутим дошли смо до података да од тих 24.000 држављанстава која би се требала поништити, 99 посто се односи на грађане поријеклом из Санџака. Тада су се Управни одбор и Предсједништво Удружења обратили Министарству цивилних послова и тражили објашњење како то да је на списку за ревизију држављанстава одједном толики број грађана Бошњака поријеклом из Санџака. У почетку је било препирања по медијима. Међутим, Министарство цивилних послова БиХ је на концу са разумијевањем реагирало на наш апел и иницијативу, те смо, у врло кратком периоду, успјели ријешити 17.000 држављанстава, док ће остатак бити рјешаван сукцесивно  – поручио је Лекић.

Присутнима се обратио и Муамер Бачевац посланик у Народној скупштини Србије из Санџака, који је одржао говор о теми “Санџак јучер, данас и сутра”. При томе је подсјетио да се уз обиљежавање Дана Санџака истовремено обиљежава 74. године формирања Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења Санџака, којом је конституисана аутономност Санџака 20. новембра 1943. године у Пљевљима.

Бачевац је нагласио и да су Бошњаци у БиХ и они у Санџаку јединствено ткиво.

Предсједник Удружења Екрем Лекић присутне је упознао и с новим пројектима који би требали ојачати везе БиХ и Санџака. Он је нагласио и да је једна од основних смјерница Удружења грађана поријеклом из Санџака очување санџачке културне баштине, али је нагласио да се Удружење залаже и за промоцију бх. културе у Санџаку.

У том правцу, нагалсио је већ су подузете и одређене активности које би требале резултирати јачом културном сарадњом Санџака и БиХ.

– У сарадњи с Министарством културе и спорта Кантона Сарајево и Градском управом Новог Пазара, Удуржење договара реализацију пројекта “Дани културе Сарајева”, у Новом Пазару. У склопу програма бит ће приказано неколико бх. филмова, позоришне представе, промоције књига, изложбе слика … Намјера је да се идентичан пројекат организира и у санџачким градовима у Црној Гори, а такођер планирамо у Сарајеву и другим бх. градовима организирати “Дане санџачке културе у БиХ – казао је Лекић.

Он  је посебно захвалио, како је казао дугогодишњим пријатељима овог Удружења.

Прије свега академику Мухамеду Филиповићу, предсједнику Бошњачке академије наука, ректору Универзитета у Сарајеву и бившем предсједнику Удружења Рифату Шкријељу, генералу Рамизу Дрековићу и проф. др. Реџепу Диздаревићу, који су такођер бивши предсједници Удружења.

Захвалу је упутио и Бошњачком националном вијећу Новог Пазара, на челу са Сулејманом Угљанином, те Нихаду Хасановићу, представнику Градске управе Новог Пазара и члану Градског вијећа Мирсаду Јусуфовићу.

Захвалио се што су се позиву за долазак на Свечану академију одазвали и предсједник Општине Плав Орхан Шахмановић, заједно с предсједником Скупштине општине Изетом Хаџимушовићем, те предсједнику Општине Сјеница Хазбу Мујовићу и његовом замјенику Вахиду Тахировићу.

Академији су присуствовали и Миладин Видаковић, предсједник Српског грађанског вијећа – Покрет за равноправноправност , те Мухарем Зејнулаху, предсједника Удружења грађана Заједнице Албанаца у БиХ.

На Академији су појединцима и компанијима које су омогућиле стипендирање ученика и студената уручене захвалнице Удружења. Међу донаторима је и Рифат еф. Фејзић, реис-у-улема Исламске заједнице Црне Горе.

Свечану академију пратила је и Радио-телевизија Нови Пазар, чија је делегација присуствовала свечаности. Комплетан извештај емитоваћемо наредних дана.

Извор: avaz.ba

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA