A- A A+

Потписан протокол о сарадњи на реконструкцији Иса-беговог хамама

Представници Вакуфске дирекције Владе Турске, Мешихата Исламске заједнице у Србији, града Новог Пазара и општине Рашка потписали су протокол о сарадњи на реализацији пројекта конзервације Иса- беговог Хамама у Новом Пазару и старог турског купатила у Јошаничкој бањи. Заменик директора ове турске организације је након састанка у градској управи рекао да верује да је рестаурација Иса-беговог хамама тек почетак улагања ове дирекције у Нови Пазар и Санџак.

Реконструкција хамама у Новом Пазару и Јошаничкој бањи само је један од четири пројеката, који су договорени приликом посете двојице председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана Новом Пазару И Србији.

Заменик директора Вакуфске дирекције Турске Али Хурата каже да је је ово први корак, након којег ће се почети са израдом пројеката, која ће трајати од шест месеци до годину дана, а да онда следи само извођење радова.Он каже да је мисија ове Дирекције да заоставштину сачувају од пропадања и уништења за даље генерације.

„Ми почињемо данас правимо први корак међутим надамо се да ћемо долазити још пуно пута у Нови Пазар, јер овде има  много ствари које су интересантне. Нас занимају задужбине, вакуфске имовине и  објекти. Имамо велико интересовање да се тиме бавимо“, каже Хурата.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац је рекао да  ће локална самоуправа пружити сву административну, техничку и логистичку подршку у реализацији пројекта  обнове Иса-беговог хамама био што успешније реализован. Бишевац је изразио наду да ће овај пројекат привући И већи број туриста у овај град.

“То је пројекат од великог И вишесруког значаја  за наш град. Сачуваћемо један културно историјски споменик који ће допринети развоју туризма. Надамо се да је ово тек први корак у рестаурацији Старе чаршиј. На територији Новог Пазара има пуно културно историјских споменика из доба Османског царства и да се надам се  да ћемо их, уз помоћ Вакуфске дирекције, у наредном периоду обновити.”, изјавио је Бишевац.

Председник општине Рашке Игњат Ракитић  је подестио да је Влада Србије определила део новца за обнову турског купатила у Јошаничкој Бањи и да је део средстава, намењен почетку радова, већ пребачен Заводу за заштиту споменика културе у Краљеву.

"Од великог је значаја да  ови пројекти буду одрживи и верујем да ће рестаурација и промоција хамама у Јошаничкој Бањи значити Рашки и да ће довести пуно туриста из Турске и осталих крајева наше земље.  Ова два хамама спајају два града и везују људе и вере који живе на овим просторима”, казао је Ракитић.

Председник Мешихата Исламске заједнице у Србији Мевлуд Дудић казао је да је Иса-бегов хамам објекат од изузетног значаја .

“Учинићемо све да овај споразум буде што пре реализован, а знајући колико брзо је Вакуфска дирекција обновила хамаме у Сарајеву, Скопљу или Призрену чврсто верујем да ће овај објекат од изузетног значаја бити брзо рестауриран и да ћемо се сви у Новом Пазару због њега поносити”, рекао је Дудић.

Подсећамо осим рестаурације Иса- беговог хамама у Новом Пазару и старог турског купатила у Јошаничкој бањи Турска ће подржати изградњу обданишта Младост у Новом Пазару, а и изградњу моста у центру града.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops