A- A A+

Недеља солидарности, баријере можемо елиминисати заједно

У оквиру Недеље солидарности са особама оболелим од дечје и церебралне парализе у Новом Пазару је одржана централна манифестација. Организатори су Савез за дечју и церебралну парализу Србије и Друштво за церебралну парализу Нови Пазар, а скупу су присуствовали представници Министарства за рад и социјалну политику. Градоначелник Нихат Бишевац обратио се присутнима. Он је рекао је да је много тога урађено када је реч о положају особа са инвалидитетом али и да је ово питање једно од приоритета заједнице.

„Особе с инвалидитетом су равноправни чланови нашег друштва за чији квалитетан живот, живот без баријера је наш циљ. Они треба да буду укључени у све сфере друштва и на томе непрекидно раимо када је о локалном нивоу реч“, поручио је градоначелник овим поводом, истакавши да је Недеља солидарности симбол настојања да свака календарска година буде година једнакости и равноправности особа са инвалидитетом и њихових суграђана.

„Град може да помогне и помаже првенствено у сфери образовања, запошљавања и остваривања социјалних права. Из буџета  на годишњем нивоу издвајамо значајан део средстава, а уједно сом у 2017. од Министарства за рад и социјалну политку преко пројеката обезбедили 23 милиона динара. На позиције личних асистената и пратилаца за особе са инвалидитетом запошљено је у оквиру пројекта 30 лица. Дате су и одређене субвенције при запошљавању лица из ове категорије, све са циљем радног ангажовања особа са инвалидитетом. Најискреније тежимо њиховом укључивању у токове локалне заједнице“, истакао је градоначелник Нихат Бишевац.

Централна манифестација окупила је представнике удружења са церебралном парализом из читаве Србије. Адела Џанефендић, секретар Друштва Новог Пазара истакла је овим поводом да баријере за особе са инвалидитетом и даље постоје али да је образовање у процесу превазилажења тих баријера кључно.

„Треба бити реалан и рећи да тренутном положају особа са церебралном парализом доприносе породице али и  инвалидна лица. Кључ ка промени на том плану крије се у заједничкој тежњи ка социјалном укључивању особа са инвалидитетом“, казала је Џанефендићева овим поводом. У оквиру централног скупа одржана је трибина на тему „Успешност инвалидских организација у локалној самоуправи“, организован је богат културно – уметнички програм, а у јутарњим сатима и обилазак културно историјских споменика Новог Пазара.   

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA