A- A A+

Караван игре пример децентрализације културе

Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, реализацију пројекат Караван игре који обухвата 15 градова у Србији.

Караван игре, чији је циљ да кроз уметничке, креативне, а пре свега  интерактивне програме, у 15 градова у Србији представи и промовише уметничку игру, представљен је  данас у Новом Пазару у присуству градоначелника, директора Културног центра и гостију из Београда. Караван иначе реализују Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације “Арт Ментор“ из Луцерна и Министарства државне и локалне самоуправе Србије. У току четири месеца, од септембра до децембра, Караван ће имати прилику да виде грађани Ниша, Крагујевца, Пирота, Суботице, Врања, Новог Пазара, Неготина, Краљева, Вршца, Шапца, Ваљева, Ужица, Чачка Зрењанина и Смедерева.

„Ово је пример децентрализације културе. Наши суграђани, пре свега млади, имају прилику да уживају у овом догађају. Град Нови Пазар ће као и до сада увек подржавати овакве пројекте и идеје, који за циљ имају промовисање и ширење културе у нашој средини“, рекао је градоначелник Нихат Бишевац.

Идеја је да Караван игре у сваком граду кроз тродневни програм понуди бројне активности, приближи класичан балет и савремену игру свим заинтересованим учесницима и посетиоцима, и истовремено понуди другачији културни садржај. Најмлађима је дата могућност  да се укључе у практичне едукативне радионице или мајсторске курсеве, да разговарају са својим вршњацима који похађају професионалне балетске школе у Београду и Панчеву, док су  њиховим  родитељима стављени на располагање  педагози и стручњаци из ове области.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops