A- A A+

Вакцинација као превентива

На иницијативу новопазарског Завода за јавно здравље одржан је састанак на тему предузимања мера у циљу повећања процента имунизације у граду али и региону.

Овакав корак предузет је, како је истакао члан Градског већа Февзија Мурић, јер је очигледно да број деце чији родитељи су сагласни са имунизацијом драстично опада.

“У решавање овог питања морају се укључити сви који на било који начин могу допринети. Тема се тиче свих нас и као таква не сме бити игнорисана”, казао је Мурић.

Проценат од 35 одсто деце вакцинисане обавезном ММР вакцином  у 2017. години  уз напомену да је реч о деветомесечном период јесте алармантан.

Улога Дома здравља у промени ове слике је изузетно важна. Највећи проблем је што ће занемаривање важности да се деца вакцинишу ММР-ом довести до епидемије.

“Епидемија малих богиња је оно чему нас  води став да децу не вакцинишемо. Наш задатак је да извршимо ревизију картотека, а сваки педијатар ће морати да провери вакцинални статус деце и објасни родитељима зашто је вакцинација важна, као  једини начин да избегнемо епидемије заразних болести”, казао је директор Дома здравља др Ервин Ћоровић.

У овој причи неће изостати учешће Светске здравствене организације и искуство медицинских радника из окружења.

“Сагласни смо око интензивирања васпитно-образовог рада на терену - у предшколским установама. Имамо у плану и едукацију  становништва,одржавање различитих скупова, трибина  у циљу подизања нивоа свести о овоме”, рекао  је директор Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић. Он је истакао да али казао да је Завод већ на првом састанку предложио неколико заједничких мера у погледу промоције идеје дастепен вакцинације буде већи.

 

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA