A- A A+

Подршка БИХ за новопазарски филм фест

Град Нови Пазар и Културни центар сарађиваће са  великаном еx југословенског филма Адемиром Кеновићем и његовим тимом на неколико нивоа. Познати режисер, чија остварења познаваоце филмске и позоришне уметности увек  остављају без даха подржаће иницијативу да град Нови Пазар добије свој летњи филмски фестивал. Овдашња публика ускоро ће имати прилику да види и остварење „Жаба“, приказано на овогодишњем Сарајево филм фесту, као и истоимену представу.

За Кеновића данашњи боравак у Новом Пазару значи званичну потврду да ће из Босне и Херцеговине стићи подршка за фестивал. На другој страни, у оквиру серије интервјуа са градоначелницима бивше Југославије , а за потребе пројекта „Хоћу кући“ које потписује Кеновић, биће интервјуисан и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац. Програм је намењен људима из дијаспоре, а обухваћене су локалне самоуправе чије оснаживање  води и ка повратку расељених из ових крајева у домовину.

Први човек Новог Пазара Нихат Бишевац истиче да сарадња са  Сарајевом, која је на културном нивоу и до сада била квалитетна, може бити знатно унапређења.

„Треба овдашњој публици приближити филмска и позоришна остварења из Босне и Херцеговине, али са друге стране, људима са простора суседне државе представити најквалитетније што Србија у овој сфери има. Управо на крилима те идеје настаје и летњи филмски фестивал у Новом Пазару, за који сам сигуран да ће уз допринос најбољих имена са оба оба подручја, бити изузетно успешан“, закључује Бишевац.

Директор Културног центра Хусеин Мемић казао је да је Кеновић део једног великог тима који ће радити на овом пројекту, који има за циљ да повеже културу Босне и Херцеговине и Србије, односно Санџака.

„Нама на овом плану могу да помогну многи. Формираћемо организациони одбор и направити нешто сасвим ново, уз подршку евопских градова које имају сличне пројекте. Наша сарадња датира од раније, кроз ликовну уметност, сада и филм и позориште. Планирамо копродукцију једне представе са Зеничким народним позориштем и много тога још. Сигуран сам да ћемо сарађивати на обострано задовољство“, казао је Мемић.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA