A- A A+

“Богатство духа” аустралијских Абориџина у галерији ММЦ

У галерији Мултимедијалног центра отворена је изложба слика аустралијских Абориџина под називом “Богатство духа”. Реч је о уметности староседелаца овог контитнента, а изложбу су отворили амбасадорка Аустралије у Београду, Џулија Фини и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Градоначелник је присутне подсетио на подршку коју кроз различите пројекте град добија од Амбасаде Аустралије.

“Култура, екологија али и очување традиције на овим просторима неке су занимљиве теме и пројекти којима је подршка дата. Амбасада је  подржала фестивал Но стреам Филтер фестивал, који има све предуслове да прерасте у традицију, многе еколошке акције су испратили и тим поводом је амбасадорка раније боравила у нашем граду. пре неки дан, представнице пазарског ”Базара рукотворина” учествовале су у презентацији ћилимарске колоније у Сомбору, управо на иницијативу амбасадорке Џулије Фини.

Амбасадорка је присутне поздравила рекавши да све што је везано за развој и траицију овог краја заслужује подршку.

“Много тога другачијег, посебног и вредног Нови Пазар нуди. Част ми је и да сам вечерас овде. Изложба је доказ да негујете сопствене али и вредности других друштава и култура”, поручила је Фини.

Изложба под називом “Богатство духа” резултат је сарадње између Култуног центра, града Новог Пазара и амбасаде Аустралије у Београду. Она представља колекцију штампаних радова групе уметника, аустралијских Абориџина, пустињских уметника из различитих удаљених области овог континента. Новопазарска ликовна публика ће моћи да види девет радова и да се упозна са специфичном ликовном поетиком која долази са друге стране планете.

” Ово је интересантна изложба која је виђена у неколико градова Србије. Ми имао прилику да видимо радове јер је Аустралија отворила  један дио свог културног наслеђа, а који нисмо могли да видимо раније”, рекла је раније  уредница програма галерије ММЦ, Амра Хоџић Јејна.

Изложба ће за посетиоце бити отворена две недеље.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA