A- A A+

Пред еколошким редарима озбиљан задатак

У сарадњи Града Новог Пазара и новопазарске филијале Националне службе за запошљавање, а преко програма  Јавних радова, на територији Новог Пазара, наредних месеци, обалама Рашке, Јошанице и Трнавице као и поред спортских игралишта, патролираће еколошки редари. Они ће се потрудити да сваког несавесног грађанина који баца отпад у реку или на неки други начин уништава животну средину упозоре на оно што раде, и да исте пријаве надлежној комуналној инспекцији која ће поднети прекршајну пријаву. Посредством јавних радова ове године ангажовано је 15 лица са евиденције НСЗ-а.

Они имају специјалне мајице и качкете, легитимације и помно прате шта се дешава дуж обала река Рашке, Јошанице и Трнавице. Они су еколошки редари и уколико вас ухвате док бацате отпад у реку, одмах ће вас пријавити комуналној инспекцији. Њихова жеља је да се свест грађана Новог Пазара када је у питању очување животне средине повећа јер оно са чиме се сусрећу док обављају свој посао није уопште лепо.

”Најгори су власници продавница уз реку. Свашта бацају у њу. Пале картонске кутије и тако запаљене бацају. Покушао сам неколико пута да их упозорим али видим да уопште не реагују. Страсно јеколико их није брига за околину” – каже еколошки редар Ханиб Шустерац који патролира обалом реке Рашке од хотела Врбак до такозваног Новог пута.

Еколошки редари кажу да би било добро када би имали чиме да сликају несавесне грађане јер би то био доказ да су заиста они загадили реку и онда би и починиоци сваки следећи пут размислили да ли би поново исто урадили.

Како каже шеф комуналне и еколошке инспекције Сеад Хамидовић еколошки редари помажу инспекцији и замолио је све грађане да се “надју еколошким редарима и помогну им да се стане на пут несавесним грађанима који свесно нарушавају животну средину”.

“Након што пријаве несавесне грађане, комунални инспектор излази на лице места, спроводи управни поступак, подноси прекршајну пријаву Прекршајном суду у Новом Пазару” – објаснио је Хамидовић.

Еколошки редари ангажовани су преко Јавних радова на четири месеца.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops