A- A A+

Новопазарски ћилим презентован у Стапару

Стапар у Сомбору је је од 14. до 18. септембра  био домаћин „Треће ткачке колоније“. На манифестацији су, на позив Амбасаде Аустралије а уз подршку града  учествовале и чланице удружења “Базар рукотворина”, на челу са председницом Разом Никшић. Домаћин окупљања, поред Амбасаде била је “Етно мрежа” Сомбор.

Шеснаест учесница из различитих крајева Србије представило је своје радове из области ткања и ћилимарства, а новопазарском удружењу уручено је признање за  савладану технику стварања специфичносг стапарског ћилима, који се, по речима  представница новопазарског удружења, од осталих  радиности ове врсте разликује по изузетној прецизности у поступку израде.

Ћилимарке и чувари традиције дошли су у Стапар сем из Новог Пазара и из Крушевца, Сремских Карловаца, Лесковца, Шапца, Панчева и Неготина.  Све ткаље у Стапару су ткале мотиве са стапарског ћилима, а своје умеће показале су и гошће из Кишкунхалаша, града у Мађарској познатог по старој техници израде чипке.

Етно мрежа и град Сомбор, колонију су организовали са намером очувања традиционалног ћилимарства, али и промоције других локалних брендова.

Колонији у Стапару присуствовали су представници амбасада Аустралије, САД-а, Израела, као и представници НАЛЕД-а, међународних, државних и покрајинских институција.

Амбасадорка Аустралије Ђулија Фини била је одушевљена аутентичношћу ручне радиности санџачког краја, а чланице удружења “Базар рукотворина” поклониле су јој прслук направљен од прекројене черге старе чак 80 година. 

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops