A- A A+

Водоснабдевање уредно, апел грађанима да престану са ненаменским трошењем

Некада су Новопазарци сањали уредно водоснабдевање. Данас када је  тај проблем решен, када  драгоцена течност допире и до најудаљенијих кућа и насеља, јавља се проблем ненаменског трошења воде, који може изазвати озбиљне последице по све грађане и њихова домаћинства, јер дневне температуре данима прелазе 40 степени Целзијуса.  

„Пијаћа вода изузетног квалитета је некада за многе била мисаона именица. Истина је да су временске прилике ектремне, али је наша обавеза да као грађани водимо рачуна о води као извору живота, у толико већа. Подсећамо све да воду не треба трошити ненаменски и апелујемо на оне који таковом понашању прибегавају да престану да пијаћом водом заливају своја дворишта, баште, улице. За то постоје бројне јавне чесме. Пожељно је рационалним, одговорним понашањем у сваком тренутку омогућити да сва домаћинства у граду имају воду. Ако се тенденција ненамеског трошења настави, то неће бити случај“, казала је заменица руководиоца у Одељењу за заштиту животне  средине, Малића Плојовић.

„Воду као природан ресурс треба чувати и користити као драгоценост у сваком моменту“, казала је Плојевићева.

И из градског ЈКП „Водовод“ поручују да расипање воде нити је „људски нити верски оправдан поступак“, те да ће, ако грађани не реагују на јавни позив да престану ненаменски трошити воду, у сарадњи са инспекцијским службама предузети мере сузбијања оваквог  вида опходјења према јавном добру.

„Воде заиста има у довољним количинама, што се у периоду иза нас на овако екстремним температурама не памти. Ипак, то што су количине оптималне никако не значи да воду треба трошити на непримерен начин. Сетите се како је било до пре неколико година и одустаните од идеје или навике да десетине и стотине литара квалитетне пијаће воде проспете улицом и двориштем. Неодговорно понашање може да нас врати у време проблема са водоснабдевањем, као што се то дешава у другим градовима Србије, поручено је овом приликом.

Због изузетно топлих дана велики број градова и општина у Србији има проблем са водоснабдевањем, упркос оптималним капацитетима пијаће воде. Разлог је управо несавесно трошење воде од стране грађана.  

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA