A- A A+

Дан сећања на жртве геноцида у Сребреници

У Поточарима се обележава 22 године од геноцида над Бошњацима Сребренице. Конвој са 71 табутом с посмртним остацима жртава геноцида стигао је у Поточаре где ће бити клањана колективна џеназа-намаз. У Сребреници ови поводом борави дел егација Новог Пазара, на челу са градоначелником Нихатом Бишевцем.

Одлуком Скупштине града из 2015. на територији Новог Пазара 11. јул проглашен је за Дан сећања на жртве геноцида у Сребреници, те овим поводом апелујемо на представнике електронских медија да програмске садржаје прилагоде сећању на трагедију о којој прича читав свет.

У мезарју Меморијалног центра Сребреница – Поточари до сада су смирај пронашле 6.662 жртве геноцида, а трага се за још око хиљаду.

Тела идентификованих нађена су у више од 80 масовних гробница Бошњака ликвидираних у лето 1995. широм Источне Босне. Према подацима Института за нестале особе БиХ, међу до сада идентификованим и укопаним било је 440 малолетних лица  и 22 девојке и жене. Најмлађа жртва која ће у уторак бити укопана у Поточарима је Дамир Суљић који је 1995, када је убијен, имао само петнаест година, а најстарији, Алија Салиховић, имао је 72 године.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA