A- A A+

Фестивал турске културе и традиције у августу пред Новопазарцима

Поштоваоци турске културе и традиције у нашем граду и региону имаће прилике да 25. и 26. августа  уживају у програм фестивала чији је организатор турски град Коџаели, општина Картепе, а уз подршку града Новог Пазара. На фестивалу ће бити представљен културолошки пут Турске од доба Османлија до данас. Због повезаности и сличности двеју култура и традиција, делимично ће на фестивалу бити презентована и посебност Бошњака Санџака. Управо јеиз овог разлога за место одржавања манифестације одабран Нови Пазар.

“Велика је част да баш наш град буде домаћин имајући у виду да се фестивал на Балкану одржава по први пут. Сем земље организатора угостићемо и представнике земаља региона, те је размена искустава и шанса да посетиоци фестивала сазнају нешто ново о другој култури и традицији вишеструка”, казао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац. Он је поводом конкретизације договора о одржавању манифестације угостио заменика председника турске општине Картепе, Абдулаха Јилмаза.

“Фестивал има јединствену концепцију и бави се историјски разноликим, живописним раздобљем у историји Турске. Много тога ће бити приказано, а измедју осталог посетиоци ће моћи да уживају у фолклорном представљању  младих Турске, али и других земаља из вашег окружења, са којима попут Босне, такође имамо пуно тога заједничког”, казао је Јилмаз.

Манифестација заказана за крај августа ће због своје програмске концепције сигурно привући пажњу јавности, а могла  би, имајући у виду повезаност подручја Турске и Санџака, те богатство двеју култура, да прерасте у традицију. 

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA