A- A A+

Осамнаест година од погибије Новопазараца у НАТО бомбардовању

Навршава се осамнаест година од бомбардовања стамбене зграде у центру Новог Пазара и погибије 11 цивила, међу којима је и најмлађа жртва НАТО агресије на СР Југославију, двогодишњи Марко Симић.

Споменик са именима настрадалих у Улици Стевана Немање испред стамбене зграде Р-74 у подсећа на најтрагичнији догађај у новијој историји града. Поред спомен обележја у близини зграде окупили су се родбина и пријатељи страдалих, представници Градске управе Новог Пазара предвођени градоначелником Нихатом Бишевцем, припадници Војске и грађани, да одају почаст страдалима, положе цвеће и упале свеће недужно настрадалим суграђанима који су последњег дана маја 1999. године трагично изгубили животе.

Пре скоро две деценије, у 13 часва и 25 минута  прво се зачуо заглушујући звук  па снажан прасак. Злокобни траг дима подигао се над центром града.

“Ова осамнаестогодишњица опомиње и подсећа да смо народ дубоког духа, велике културе, лијепе земље, али и трагичне историје. Народ који је гинуо у свим ратовима, тако да су се и моћници НАТО-а водили чињеницом ‘па шта, они су навикли да гину’. Тако су се и опходили према Србији током бомбардовања, па није стигла нити једна реч извињења, ни објашњења зашто је бомба бачена на стамбени објекат и цивиле”, поручено је са помена.

Готово да нема града у Србији који се током 11 недеља напада бар неколико пута није нашао на мети снага НАТО-а. Током бомбардовања изведено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је приближно 420.000 пројектила, укупне масе 22.000 тона. За 78 дана од њих је погинуло близу три хиљаде људи.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA