A- A A+

Творци новопазарског моста од шпагета сензација јавности

На међународном такмичењу у градњи мостова од шпагета у Марибору, на којем је ове године учествовала 41 екипа из девет земаља, учесници из Новог Пазара освојили су друго место. Овим поводом је  у Градској управи организован пријем, а у својству домаћина са њима је разговарала председница Скупштине града Ифета Радончић.

„Ово је један у низу бројних успеха младих на које смо поносни. Желимо да у оквиру могућности пружимо подршку и допринос даљем напредовању креативних, успешних  људи. Подржаћемо све добре идеје јер је задовољство доказати даје наш град све чешће у фокусу јавности због постигнутих резултата на пољу науке, уметности и спорта, а све мање по лошим вестима“, казала је Радончићева овим поводом.

Мост новопазарске екипе тежак је тек нешто преко једног килограма, а ваља напоменути да је исти ти освојио и завидно четврто место за дизајнерско решење моста.

Студенти су једногласни у констатацији да је било пуно одрицања током рада на пројекту, али да је, након свега вредело труда.

Према правилима такмичења, побеђује екипа која у заданим димензијама састави мост од шпагета који издржи највеће оптерећење.

Такмичари су у градњи мостова смели да користе само шпагете и лепак, а издржљивост конструкције проверава се на више тачака.

Иако звучи чудно, конструкције од тестенине могу издржати већу тежину него што мисле лаици, па је тако трочлана екипа мариборских студената грађевинарства на свој мост, а да није попустио, успела да стави 89,5 килограма терета. Зато су освојили прво место.

Мост екипе из  Новог Пазара издржао је оптерећење од 78,4 килограма.

Ове године није срушен прошлогодишњи рекорд кад је победнички мост, такође рад мариборских студената, издржао чак 105 килограма.

Такмичење које су пре осам година покренули студенти мариборског факултета за грађевинарство, постало је традиционално и међународно, а ове године се одазвала 41 екипа младих из Босне и Херцеговине, Чешке, Египта, Хрватске, Латвије, Пољске, Словеније, Србије и Турске.

Организатори тврде да све веће занимање студената за ово необично такмичење произлази из могућности да се теоријска знања из факултета и грађевинских школа провере у пракси, али да се ради и о доброј прилици за дружење.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA