A- A A+

Применом АПОСИ до олакшица за особе са инвалидитетом

Радна група за примену Локалног акционог плана за унапређење положаја особа са инвалидитетом представила се на данашњем састанку јавности и презентовала приоритете деловања за наредни период. Члан Градског већа Февзија Мурић истакао је да је на плану социјалне заштите и побољшања квалитета живота инвалидних лица доста тога урађено.

„Град је за ову годину предвидео између 60 и 70 милиона за посебне облике социјалне заштите намењене таквим лицима. Наш град је ушао у најужи круг републичке канцеларије заштитника грађана за једно симболично признање  које потврђује да смо у претходној години на конкретном плану начинили помаке. Ускоро ћемо знати да ли смо добитници, али је и овај стадијум сигнал да је наш рад препознат као квалитетан.“

Учешће особа са инвалидитетом у образовним и другим процесима је веома важно питање, коме ће кроз имплементацију Акционог плана бити посвећена посебна пажња.

„Образовање и преквалификација су два веома важна елемента. Морамо омогућити да се радно способна лица за одређене послове оспособе и упосле, како би зарађивала за личне потребе. Закон је предвидео и обавезу упошљавања особа са инвалидитетом и један од наших приоритета у овом тренутку јесте да проверимо да ли су послодавци ову обавезу испоштовали“, казао је Мурић.

Дефинисани су конкретни предлози о начину запошљавања инвалидних лица кроз програме Националне службе. Особе које прођу програме доћи ће до посла, између осталог и захваљујући пуној подршци радне групе.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA