A- A A+

Упитник за родитеље ђака првака стизаће на кућну адресу

Град Нови Пазар и Бошњачко национално вијеће у сарадњи са основним школама, обезбедиће родитељима будућих првака да се око одабира језика на коме ће њихово дете похађати наставу, изјасне  у посебним условима.

„Родитељима се обезбеђује посебна просторија за попуњавање упитника, који је редован  део уписа првака у школу. Једно од обавезних питања је и то на коме ће језику ученици похађати наставу. Надзор  ће вршити стручна лица из БНВ, која се претходно за ово обучавају“, казала је на пресс конференцији Улфета Демчовић, чланица Градског већа Новог Пазара, задужена за образовање.

Договор Града и БНВ о начину изјашњавања  родитеља на ову тему  упаво треба да обезбеде приватност родитељима при доношењу важне одлуке и извршавању обавезе да се конкретно изјасне. Поред члана БНВ  попуњавању упитника присуствоваће и један члан уписне комисије, стандрадно сачињен од наставника, психолога и педагога. Од наставне 2018./2019. упитник ће стизати  на кућну адресу родитеља или старатеља, уз позив за упис првака.

Начин попуњавања упитника је новина јер је раније испуњавање обавезног обрасца родитељима било омогућено у оквиру тестирања ученика, што није гарантовало приватност при доношењу и реализацији одлуке.

„ Све је ово резултат до сада уочених мањкавости при изјашњавању о важном питању. Циљ је дати родитељу или старатељу потпуну слободу да се изјани на  ком ће му језику дете похађати наставу“, рекао је председник ИО БНВ Хасим Мекић, апелујући  на родитеље да у складу са својим жељама  искористе „право које је држава дала а односи се на  похађање  школске наставе деце на матерњем језику“.  

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA