A- A A+

О наркоманији треба говорити и деловати превентивно ка сузбијању

У центру за децу и омалдину Дуга одржана је трибина на тему “Превенција наркоманије код младих у Новом Пазару, са циљем да се на конкретан начин  доприесе подизању свести заједнице о проблему злоупотребе дрога.

Пројекат “ Превенција наркоманије код младих”, намењен је деци основних и средњих школа, као и родитељима.  Реализује се кроз трибине, анкете и радионице.

Психијатар др Амир Кајкуш је младима на овој дискусији говорио о опасностима по ментално и физичко здравље младог човека, који користи дрогу. Кајкуш каже да је наркоманија свестки проблем и да о њему треба да се говори.

“Ми говоримо о проблему људи који користе хероин и ту постоји одређена бројка људи, који се јављају редовно, а има и оних који не долазе у амбуланту Опште болнице. Са друге стране имамо велики број лица која користе марихуана и томе не придају велики значај, а она је опасна ствар и убудућности ће носити највише живота. То негде морамо да сасечемо у корену, да Нови Пазар не буде опет у статистичком врху поброју  људи, који користе дрогу”,рекао је Кајкуш.

О значају едукације и афирмацији здравих стилова живота говорио је професор Сеад Бојаџић, који у Гимназији ради као психолог-педагог. Он је истакао да је у превенцију нарокманије потребно да се укључи  шира друштвена заједница.

“Потребно је да се ангажујемо сви, ми који радимо у школи, родитељи, институције.  На свима нама је одговорност, како би се бавимо овим проблемом”, рекао је Бојаџић.

Пројекат “Превенција наркоманије код младих у Новом Пазару “реализује Центар Дуга и Канцеларија за младе уз подршку Града Новог Пазара.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA