A- A A+

Победа спорта, визије и пријатељства - отворен атлетски стадион у Новом Пазару

Нови Пазар је званичним отварањем атлетског стадиона на Хаџету, данас положио  испит у  спортском али и у организационом погледу. Хиљаде  људи на самом стадиону и пар хиљада људи испред  здања, а сви окупљени  у жељи да пропрате тај дуго очекивани моменат, отварање објекта. Непрегледна река посетилаца, бројни гости из земље и света, сарадници и пријатељи из света политике, спорта, културе, образовања, само су део сликовитог мозаика приказаног на Хаџету. Отварању стадиона су присуствовали и остали министри у Влади Србије, државни секретар у Министарству здравља Мехо Махмутовић, народни посланици Никола Јоловић и Муамер Бачевац, директор Атлетског савеза Слободан Бранковић  и многи други.

Домаћинском обраћању градоначелника Новог Пазара  Нихата Бишевца, који је у свом кратком али емотивном говору потврдио да посетиоци на стадиону деле исту емоцију, претходило је подсећање да је први човек града важна карика у ланцу успешне спортске историје.  Сам Бишевац је поновио да је у изградњу стадиона уложено много новца,  али и  труда и вере да наш град овакво здање заслужује.

„Наш атлетски стадион је најлепши објекат овакве врсте не само у Србији, већ на Балкану, а за то треба одати признање свим пријатељима града који су учестрвовали у реалиузацији  идеје и остварења сна генерација спортиста код нас. Сигуран сам да ће стопама успешних атлетичара, одбојкаша и других спортиста кренути младје генерације. Захвалност дугујемо свима који су се трудили да незаборавна слика крене из атлетског Новог  Пазара, а пре свих то су министар Расим Љајић  и премијер Александар Вучић. Удруженим снагама са  Владом Србије испунили смо још једно обећање које смо дали. Живот нашиг грађана уз подршку пријатеља  биће бољи и лепши“, казао је Бишевац.

О Вањи Удовичићу сви познаваоци прилика у светском ватерполу занају много. Остаће забележено и то да је Министарство омладине и спорта, на чијем је челу,  помогло изградњу атлетског стадиона у Новом Пазару.

„Поносан сам, ово је најмодернији стадион у Европи у чију смо изградњу сви скупа улагали снагу и веровали да ћемо успети. Тако пуне две године. Данас смо показали да за спорт нема препрека и да зарад младости и здравог живота у планирању и раду нема граница, да је могуће брдо претворити у предиван спортски терен. Биће ваш град не само атлетски центар наше земље него спортски центар уопште, а резултате спортиста, као и свих других успешних људи лако је измерити. Сигуран сам да ћете  на овом стадиону много пута ујединити регион, како само ви умете“, поручио је Удовичић.

Иницијатива да атлетски стадион  буде саграђен баш у Новом Пазар потекла је како је на скупу речено „ од човека који изнад свега воли спорт и свој град, и залаже се за презентацију резултата свих успешних људи“, потпредсеника Владе Србије Расима Љајића.

„Било је оних који су спутавали, нису веровали, прозивал нас  и везивали наше активности за политику. Данас смо показали да је стадион на Хаџету реалност, најбоља атлетска реалност на читавом континенту и да иза сваке изговрене речи стојимо.  Радимо и радићемо све у интересу младих, који треба да се баве спортом и да буду пример генерацијама које долазе, промотери читавог града. Стварање талената, нови резултати, велика такмичења и пријатељски сусрети само су неки у мору разлога зашто нам треба атлетски стадион“, казао је Љајић , поручивши да је пристојност победила и да је „атлетски стадион власништво свих Новопазараца али и наших суседа и заједничког напора да изградимо још блиставију спортску будућност“.

А да још  једна дивна прича о Новом Пазару  брзином светлости крене у етар, својевремено је аминовао премијер Србије Александар Вучић. Што је најважније, а то је премијер и обелоданио, биће још инвестиција у Нови  Пазар. Што се атлетског стадиона тиче, за опремање објекта Влада је већ обезбедила 80 милиона динара. Уз то, 29. Марта у град, за опремање Дијагностичког центра стиже опрема вредна 3 милиона еура.

„Срећан сам што сам и данас у Новом Пазару видео да добри људи не праве лоше разлике међу собом. Људи се деле на оне који су способни и на оне који то нису. Атлетски стадион је само део наших планова. Предстоји нам изградња аутопута преко Пештери,  допремање опреме за Дијагностички центар и  много тога још. Желимо да изградимо и ауто пут Пожега –Ужице – Котроман – Вишеград –Сарајево, чиме ћемо све вас повезати и  са Београдом и са Сарајевом“,  рекао је Вучић у Новом Пазару. Он је поручио да земљи Србији треба политика заједништва, рада, нових фабрика, школа и болница, а младим спортистима  пожелео  да остваре још много  својих снова и пронесу славу града и државе коју представљају.

Идеју отварања атлетског стадиона у Новом Пазару поздавили су и најуспешнији атлетичари Србије, чланови АК Нови Пазар предвођени Амелом Терзић, затим Асмир Колашинац, те играчи и управа Одбојкашког клуба Нови Пазар ,освајачи Купа Србије за 2017. годину. Након церемоније отварања уприличен је крос за ученике основних школа.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA