A- A A+

Новопазарски Градски штаб за ванредне ситуације обележио је у оквиру прве овогодишње редовне седнице, и Саветски дан цивилне заштите, 1. март. У радном делу заседања презентован је и усвојен извештај штаба за 2016. годину, као и оперативни план одбране од поплава за воде другог реда. Уз смањење ризика, план подразумева и дефинисане механизме отклањања последица у циљу спречавања поплавног таласа а у случајевима када су имовина и људи директно угрожени.

У 2016. години, штаб је у више наврата био суочен са ванредним ситуацијама али је, према презентованом извештају и стању на терену и у најтежим условима успевао да успешно приведе послове крају. На седници је усвојен је и план рада Штаба за текућу годину, а презентована је новина у закону која обавезује локална самоуправе да буџетом предвиде новац за уклањање или ублажавање последица од поплава.

Како је истакао Зоран Миловановић, начелник Републичког штаба за ванредне ситуације, у 2017. години активно  се ради на уређењу водотока Рашке на сливу Бањске и Дежевске реке. Тиме ће индустријска зона бити заштићена, баш као и део насеља десно од реке Рашке. Важан део активности је и одржавање односно чишћење муља на 13 брана изграђениху оквиру пројекта превенције од поплава. Град за ову активност већ издваја значајна новчана средства. 

0
0
0
s2smodern

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA