A- A A+

Новопазарски Градски штаб за ванредне ситуације обележио је у оквиру прве овогодишње редовне седнице, и Саветски дан цивилне заштите, 1. март. У радном делу заседања презентован је и усвојен извештај штаба за 2016. годину, као и оперативни план одбране од поплава за воде другог реда. Уз смањење ризика, план подразумева и дефинисане механизме отклањања последица у циљу спречавања поплавног таласа а у случајевима када су имовина и људи директно угрожени.

У 2016. години, штаб је у више наврата био суочен са ванредним ситуацијама али је, према презентованом извештају и стању на терену и у најтежим условима успевао да успешно приведе послове крају. На седници је усвојен је и план рада Штаба за текућу годину, а презентована је новина у закону која обавезује локална самоуправе да буџетом предвиде новац за уклањање или ублажавање последица од поплава.

Како је истакао Зоран Миловановић, начелник Републичког штаба за ванредне ситуације, у 2017. години активно  се ради на уређењу водотока Рашке на сливу Бањске и Дежевске реке. Тиме ће индустријска зона бити заштићена, баш као и део насеља десно од реке Рашке. Важан део активности је и одржавање односно чишћење муља на 13 брана изграђениху оквиру пројекта превенције од поплава. Град за ову активност већ издваја значајна новчана средства. 

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops