A- A A+

Отворен легат професора Качапора – непролазно добро на располагању генерацијама

Otvoren legat profesora Kačapora – neprolazno dobro na raspolaganju generacijama

Корисници Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“, студенти и сви  које занима педагогија моћи ће да  користе књиге и објављене радове из ове области, аутора  професора доктора Саита Качапора. Професор Качапор, чији вишедеценијски  педагошки и научни рад уважавају и познаваоци материје ван наше земље одлучио је да у библиотеци , пред бројним поштовацима, колегама, студентима и члановима породице, отвори  легат сачињен од више стотина наслова. Према његовим речима, у библиотеци „Доситеј Обрадовић“, осећао се одувек као у најдивнијем дому, где упркос скромним условима владају мир, ред у раду и уважавање сваког појединца.

Легат проф.др Саита Качапора најзначајнији је овакав тип уступања стваралаштва на нашим просторима до сада, што због непознавања суштине легата, што због неспремности стваралаца (научних радника, уметника и сл.) да траг који су оставили у професији, или бар део тога, обједињено уступе на трајно коришћење заједници.

Легат ,о коме се тако мало зна, а који домаћчи правни систем познаје и признаје, није ништа друго него даривање, у циљу трајног коришћења, адекватног чувања и презентовања добра који је неки појединац или група људи кроз свој рад створио, како би унапредио или оплеменио одређену област.

Надајући се да ће његов гест пратити и неки други, да ће нове генерације схватити да добру књигу није важно само написати и публиковати, већ да  се о њеној доступности  треба постарати, професор др Саит Качапор  нагласио је у свом обраћању да је „приватна библиотека ваша док трајете“ а да легат, као опште добро, квалитетан рад чини непролазним. Професор о коме су колеге овим поводом говориле с поштовањем али и нескривених емоција, оставиио је неизбрисив траг у педагошко научној области. Професор др Саит Качапор један је од зачетника идеје о оснивању универзитета у Новом Пазару човек за кога слободно можемо рећи да је реализујући ту идеју и  радећи са хиљадама студената, на овим просторим али и шире, оставио неизбрисив траг.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA