A- A A+

Дуално образовање од наредне школске године

Локална самоуправа Новог Пазара носилац је идеје  увођења дуалног образовања у овдашње средње школе. Дуално образовање подразумева креирање стручних профила у складу са потребама тржишта, као и укључивање привредних структура у процес школовања младих генерација. Привредници су максимално укључени у профилисање кадрова и представљају својеврсну подршку у обављању практичне наставе, а све заједно требало би да економију учини стабилнијом и допринесе привредном расту.

У оквиру промоције идеје дуалног образовања у Градској управи је одржан састанак са директорима средњих школа и представницима Привредне коморе, као и Школске управе.

Нови закон о образовању који би требало да буде изгласан ускоро предвиђа успостављање модела дуалног образовања и у том смислу, град Нови Пазар је у врху листе локалних самуоправа које су већ сада, у раној фази презентовања модела,  одлучиле да  овом питању посвете озбиљну пажњу. Према идејама на републичком нивоу, овај принцип, који се код нас уводи по угледу на европске, економски најразвијеније земље, требало би да заживи у школској 2017./2018. години.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops