A- A A+

Успешна година рада Завода за јавно здравље

Поводом годину дана од оснивања Завода за јавно здравље у Новом Пазару, установу је обишао градоначелник Нихат  Бишевац са сасрадницима.

„Завод  за јавно здравље је у 2016. години оправдао очекивања, а у текућој години, може да очекује нашу потпуну подршку, како би се квалитет  услуга према грађанима  побољшао. Предочено нам је који су најчешћи здравствени проблеми грађана и како их је, кроз рад Завода и других елемената здравственог система могуће превазићи“, истакао је градоначеник  Нихат Бишевац.

Према Заводу свакодневно гравитира велики број Новопазараца али и грађана суседне тутинске општине. Главни задатак  ЗЗЈЗ је праћење здравља становништва, као и праћење стања фактора који на људско здравље значајно утичу.

„Први изазов са којим смо се суочили биле су поплаве у Новом Пазару. Избегли смо епидемију али смо вршећи истраживања у сваком домаћинству урадили озблијан посао. Поплаве у Тутину такође су биле изазов који смо успешно пребродили захваљујући преданости послу. Вршен је надзор подручја и уступљена су средства за дезинфекцију“, рекао је директор Завода за јавно здравје Шефадил Спахић.

Он се осврнуо и на недавно забележену појаву туберкулозе у новопазарској Гимназији.

„Сви ученици и лица која су са њима остваривала контакт прошла су кроз процедуру детаљног здравствебног прегледа и праћени су епидемиоошко хигијенски параметри, “рекао је Спахић,  подсетивши да није било разлога за ма какав облик панике.

У Заводу за јавно здравље задовољни су првом годином рада, посебно јер, како кажу, немају довољно кадра. Упућују захвалност градској власти, градоначелнику лично,  због раније указане конкретне  подршке.

Град је обезбедио  4 милиона динара за  реновирање и адаптацију некадашњег  диспанзера за ТБЦ, простора који се сада користи за потребе Завода. Значајна средства уложена су и у опрему за чување вакцина, а за потребе функционисања ЗЗЈЗ, локална самоуправа  је обезбедила и једно возило.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA