A- A A+

Радио базне станице нису разлог за панику

Радио базна станица мобилног оператера ВИП, на димњаку некадашње ФО „Рас“ постављена је 2010. године, након спровођења поступка процене утицаја на животну средину и давања сагласности Одељења за заштиту животне средине, здравље и безбедност на раду. Начелник Одељена Иван Милановић истакао је да нема места забринутости грађана, иако су поједини портали покушали да у јавност пошаљу другачију поруку. 

„Сматрамо да је радио базна станица  безбедна и да њен рад не узгрожава животну средину, па самим тим ни грађане. Читав поступак је спроведен у складу  са Законом, па је организована и јавна расправа, те су уважене сугестије грађана“, рекао је Милановић.

Саму Студију о процени утицаја на животну средину радили су стручњаци са Универзитета у Београду, а према речима Милановића, ниво електромагнетног зрачења о коме се у јавности полемише десет пута је мањи од дозвољеног.

„Нема места за забринутост јер се радио базна станица налази на 38 метара од тла. Измерен ниво емитовања зрачења је 0,54 w/м2 док је граница коју прописи наше земље толеришу чак 24,4 w/м2“, казао је Милановић.

Радио базне станице су неопхоне у колико грађани желе да користе мобилне телефоне, а  о томе колико утичу на околину изјашњавају се стручне службе, па нема потребе уносити немир међу грађане.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops