A- A A+

Нови Пазар седиште Зеленог полумесеца за Србију

Нови Пазар је постао центар хуманитарне организације Зелени полумесец за читаву Србију. Светски центар организације налази се у Турској, а његови представници дали су подршку отварању седишта у нашем граду. Међународна организација основана је давне 1927. са идејом да помогне у лечењу савремених болести зависности. Србија је овим постала 35 чланица Међународне конфедерације земаља чланица Зеленог полумесеца. Представнике организације за Турску и Србију, угостио је градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац.

„Реч је о својеврсном признању за наш град. Искуство организације веома ће нам значити јер смо свесни да модерни облици зависности, попут зависности од интернета, на жалост узимају маха. То што смо одабрани да будемо централа за целу Србију част је и обавеза, јер захтева напоран рад. Са друге стране, оваква се прича потпуно уклапа у наш концепт зато што град има планове у погледу превентивног деловања када је о болести зависности реч“, рекао је Бишевац.

Генерални секретар Зеленог полумесеца у Републици Турској Осман Батурхан Дурсун, рекао је да посета Новом Пазару има за циљ повезивање са људима и преношење драгоценог искуства у борби са свим облицима болести зависности.

„Улагање у спортску инфраструктуру један је од начина да помогнете младима да се изборе са свим облицима савремених болести каква је болест зависности. Препознали смо у програму градоначелника, у његовим идејама потребу да здрављу младих град посвети пуно пажње, што овим путем поздрављамо „рекао је Дурсун боравећи у Новом Пазару.

Зелени полумесец са седиштем у Новом Пазару прошириће активности на територију читаве Србије јер је циљ да средина, а пре свега млади из те средине, здравије живе и дишу. Према речима једног од оснивача Зеленог полумесеца у Новом Пазару, проф. др Саита Качапора, рад ће бити конципиран на сарадњи са представништвима у региону, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA