A- A A+

Савет за безбедност: “Пиротехника је опасна по најмлађе”

У сусрет новогодишњим празницима, Савет за безбедност града Новог Пазара апелује на суграђане, а посебно родитеље да не купују деци петарде. Савет уједно апелује  али, апелује на  надлежне институције (инспекцијске службе, МУП..итд), да максимално пооштре услове продаје пиротехничких средстава.

“Од петарди и пиротехничких средстава, сваке године буде повређено на десетине деце. Осим оштећења стамбених објеката, улаза и пасаза, петарде наносе штету и деци и одраслима уколико неисправно и несавесно рукују њима.

Подсећамо да је Законом изричито забрањена употреба пиротехнике у затвореном простору као  и на јавним местима где се окупља већи број лица. Забрањена је и продаја пиротехничких средстава малолетним особама, а да извођење ватромета по закону могу вршити само за то овлашћена правна лица на одобреној локацији, уз решење које је издало Министарство унутрашњих послова.

Ова одлука је донета управо због тешких последица које петарде носе јер услед њихове неправилне употребе може доћи до тешких повреда са трајним последицама по здравље, настанка пожара и експлозија, као и узнемиравања грађана и нарушавања јавног реда и мира.

Посебан проблем представља и куповина пиротехничких средстава од неовлашћених и нестручних лица и на местима која за то нису предвиђена и одобрена, попут пијаца, уличних тезги и код уличних продаваца који врше недозвољен промет пиротехничких средстава”, нводи се у обавештењу Савета за безбедност.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA