A- A A+

Брана на Јусуф потоку уклања стрепње мештана од поплавних таласа

Брана на Јусуф потоку изграђена је пре пројектом дефинисаног рока. Терен су обишли градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и делегација Европског прогреса, која је финансијскио уз Владу Швајцарске подржала ову активност.  Захваљујући изградњи једанаест брана на рекама у Новом Пазару, избегнуте су последице поплавног таласа на подручју града.

„Пројекат вредан 420 000 еура донео је вишеструку добит јер смо дугорочно , уз адекватно одржавање брана, решили велики проблем и елиминисали могућност да грађани трпе материјалну али и нематеријалну штету“, рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Он је истакао да је град предвидео издвајање средстава за потербе корићења река, апелујући на грађане да воде рачуна о томе како се односе према сопственој околини, јер некада непажњом знају да допринесу изливању воде из речних корита.

За Делић Енвера, мештанина насеља Селаковац који је за изградњу бране на Јусуф потоку уступио своје земљиште овакав потез је нешто што се подразумева као људски чин. Иако, како је истакао његова породица и имање никада нису били озбиљно угрожени поплавним таласом, решио је да помогне својим комшијама и оним домаћинствима која у Селаковцу  у кишним периодима године  стрепе од изливања река.

У Новом Пазару је прошле године проглашена елементарна непогода јер је много домаћинстава претрпело озбиљну штету. Бране  су уз подршку ЕУ Прогреса подигнуте на  на рекама Трнавица, Људска и Бањска, као и на Јусуф потоку.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops