A- A A+

Превентивом спречене штете од поплава

За разлику од суседних општина Тутина и Сјенице које су се пре неколико дана суочиле са стравичним поплавним таласом, Нови Пазар је, захваљујући превентивном деловању и ангажованости надлежних градских служби, избегао веће последице које могу настати изливањем река. Огромна количина кише која је пала у последњих неколико дана није угрозила град, јер су на рекама благовремено изграђене бране спречиле настанак озбиљних последица по насељена подручја.

„Ми смо један од  неколико светлих примера на подручју Србије када је реч о превентивном деловању у циљу спречавања поплава. Уложили смо у превенцију знатна финансијска средства а пет антиерозивних брана на којима су радови у завршној фази, већ даје резултате. Сва вода са подручја општине Тутин, која је могла да стигне до насеља Селаковац, остала је у брани и тиме су избегнуте огромне штете “ рекао је начелник  Одељења за ванредне ситуације и послове одбране Насер Црновршанин, подсетивши да је у току пројекат укорићења Рашке, Бањске и Дежевске реке, што је још један од важнијих корака превенције. Црновршанин је истакао да ће у наредној години значајна средства бити намењена чишћењу речних токова другог реда и то је погледу заштите од поплавних таласа какве је Нови Пазар раније подносио, изузетно важно.

Изградња пет од укупно десет антиерозивних брана на речним токовима у Новом Пазару, пројекат је Владе Швајцарске, Европског прогреса и Владе Републике Србије.  Помоћник градоначелника Фарук Суљевић подсетио је да је претходни поројекат исте категорије, из 2013. , подразумевао и израду пројектно техничке документације за актуелне радове. Тадашња инвестиција вредела је чак 420 000 еура.

„Изводе се радови на антиерозивним бранама слива реке Рашке, кроз пројекат вредан 240 000 еура. У плану је наставак реализације бране на Јусуф потоку, који директно угрожава насеље Селаковац и реку Рашку у делу који протиче кроз градско подручје. Уопштено посматрано, реч је о изузетно значајном али и финансијски вредном пројекту, једном од најскупљих које смо реализовали за потребе наших грађана у протеклих неколико година“, рекао је Суљевић.

Бујичне поплаве су претходних деценија  наносиле озбиљну материјалну штету насељима у Новом Пазару. Сва улагања у правцу спречавања поплава велика су добит за грађане Новог Пазара, а према најавама, улагања у том правцу неће престати ни током наредне године, управо захваљујући подршци ЕУ и Владе Швајцарске.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA