A- A A+

Пет нових брана на новопазарским рекама

Средствима Европске уније и Владе Швајцарске, преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, у околини Новог Пазара ради се на изградњи пет нових мини брана, те на пошумљавању 50 хектара земље. Радове на Крушевачкој и Цврњској реци обишао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац са сарадницима, како би се детаљније упознао са радовима који се истовремено изводе на пет локација.

Пет нових мини брана и буичних преграда које се раде на Цврњској, Крушевачкој, Себечевској, Људској реци, те Јусуф потоку финансирају се средствима Европске уније и Владе Швајцарске, преко програма Европског ПРОГРЕСА. Предвиђени износ премашује 220 000 еура.

Реч је о завршној фази пројекта уређења тока реке Рашке, у циљу заштите од поплава, те антиерозивним мерама које су се и ранијих година кроз сличне активности спроводиле у Новом Пазару.

Градоначелник Нихат Бишевац уверен је да ће, како се то већ показало, бране у великој мери заштитити град од поплава, а да ће радови бити завршени пре предвиђеног рока.

Подсетимо, бране које су урађене на рекама Трнавица, Људска и Бањска у оквиру пројекта вредног 400 хиљада еура, чији је највећи део финансирала Европска унија, спасиле су мештане Новог Пазара поплава и пратећих невоља.

Наставак реализације пројекта изградње пет брана и пошумљавање 50 хектара земљишта договорен је на састанку у Новом Пазару почетком јуна ове године, када је градоначелник Нихат Бишевац био домаћин делегацији 16 заменика амбасадора европских земаља. Делегацију је предводио  заменик шефа Делегације Европске уније у Србији, Оскар Бенедикт.

Фото галерија

0
0
0
s2smodern

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA