A- A A+

Спречавање бесправне градње је законом дефинисан приоритет

Радови на доградњи објекта на Градском тргу, у центру Новог Пазара су противзаконити и то каже закон, истакли су на конференцији за новинаре поводом бесправне градње главни градски урбаниста Елвир Хамидовић и начелник Одељења за инспекцијске послове Менсур Булић.

„Није реч о атаку на институцију , како то одређени политички и медијски кругови желе представити већ о изношењу чињенице да извођаћ радова не поступа по закону “, рекао је Хамидовић, подсећајући да су  изградњом трга 2008. године грађани Новог Пазара добили једну од лепших јавних површина у Србији.“

Спорни објекат не гради се у складу са планском документацијом и процедурама којима подлежу сви инвеститори без изузетка. Током јавног увида у поменути план није било никаквих сугестија за измену истог.

„Исламска заједница је моја исламска заједница али је то не амнестира обавезе да испоштује закон, јер дивљу градњу  нико од нас нема право толерисати“, казао је Хамидовић, истакавши да сппорни објекат нарушава слику читавог града и закљања неколико културно историјских споменика у ужем центру града.

Градска инспекцијска служба учинила је све што је у њеној моћи да се дивљој градњи супротстави, упркос томе   што се у јавности чује прича о непоступању у складу са надлежношћу.

„Бесправна градња подлеже различитим поступцима: кривичним , управним и извршним.  У овом случају донети су сви потребни акти, попут решења о уклањању објекта, решења о затварању градилишта, закључци о извршењу решења и поднете су кривичне пријаве. Све те радње  су окончане и нико нема право да  овим поводом  прозива надлежне градске службе“, рекао је на конференцији  начелник инспекцијске службе града Новог Пазара , Менсур Булић, одговоривши потврдно на питање новинара да ли је изостала асистенција полиције.

„Изостала је реакција односно поступање органа реда по закону, иако је бесправна изградња, односно  узурпација јавних површина један од приоритета када треба деловати.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA