A- A A+

Инклузија инвалидних лица заједнички циљ Града и НООИС

Национална организација особа са инвалидитетом, представници Центра за самостални живот Србије и Град Нови Пазар  дефинисаће у оквиру пројекта „Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом“ Акциони план . Пројекат финансира Усаид, а једна од најважнијих компоненти је рад на локалном нивоу, јер је локална заједница, како је на састанку речено,  кључна карика у инклузији инвалидних лица.

„Најважније нам је суштинско повезивање  организација које третирају проблематику, са представницима  локалне самоуправе“, истакла је Иванка Јовановић, извршна директорка НООИС, подсетивши да је организација коју заступа у последњих неколико година у Новом Пазару пронашла  освешћеног партнера када је реч о решавању проблема особа са  инвалидитетом.

Град Нови Пазар је потписник меморандума о сарадњи са Националном организацијом.  Данашњи корак је у том смислу корак даље, јер  ће до краја године бити  усвојен  Акциони план за унапређење особа са инвалидитетом.

„Нај овај начин добићемо обавезујући документ,  јер нам је циљ да се инклузија инвалидних лица  презентује као пожељна , друштвено корисна активност, а не као милостиња према појединцима и њиховим породицама. Учешће особа са инвалидитетом у решавању проблема овог друштва је привилегија свих нас. Акциони план дефинишемо паралелно са Стратегијом  социјалне заштите, чиме формално заокружујемо основ за импленентацију одређених мера“, рекао је након састанка члан Градског већа задужен за социјална питања, Февзија Мурић.

Заједничка намера актера састанка је да Акциони план што пре заживи , те ће врло брзо бити формирана радна група, састављена од представника локалне самоуправе и  чланова удружења у чијем је фокусу побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом.  

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA