A- A A+

Активно кроз Европску недељу мобилности

Европска недеља мобилности је годишња кампања одрживе урбане мобилности, организована уз подршку Европске комисије. Кампања се одржава сваке године у септембру, а има за циљ подстицање градова и градана широм Европе да уводе и промовишу мере очувања животне средине уз промоцију природе и здравог живота.

И град Нови Пазар, већ две године, део је ове европске активности, па раме уз раме са  омладином промовише еколошке видове живота.

"Ова манифестације се одржава у преко двије хиљаде градова Европе, па је и ове године Нови Пазар на тој мапи. Циљ  је  промоција здравог нацина живота. Сви су били позвани да учествују у овим активностима и одазвали су се у великом броју. Нови Пазар је  окружен природом, коју треба користити и сачувати за долазеће генерације. Градска Нови Пазар изградио је велики број спортских терена и трим стаза и поносни смо сто их грађани, спортисти и рекреативци активно користе", рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Планови одрживе урбане мобилности настоје да балансирају квалитет животне средине, економски развој и социјалну правичност. Они усмеравају ка атрактивнијој и квалитетнијој урбаној животној средини, побољшаној доступности за све, повећаној безбедности, смањеном загађењу ваздуха и мањој буци, сниженим емисијама гасова са ефектом стаклене баште и мањој потрошњи енергије и ефикаснијем и исплативијем транспорту људи и робе.

"Одзив је велики, рекреативна траса почиње од Сибиља преко спортских стаза на Ðурђевим ступовима. Нови Пазар је познат као град спорта и њему прилици ова врста окупљања", казао је Фахир Демчовић испред ПК "Санџак".

Ове године Европска недеља мобилности (ЕТМ) обељежена је под слоганом “Паметна и одржива мобилност – улагање у Европу”.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops