A- A A+

Републичка инспекција рада : “Дивља градња угрожава безбедност грађана ”

Данас су на захев Градске управе Новог Пазара инспектори Републичке инспекције за рад реаговали у случају дивље градње на објекту  који се налази на тргу Исабега Исаковића. На терену  је затечено у најмању руку  хаотично стање.

Републичка инспкција је на лицу места затекла шест лица која изводе радове а која нису имала дефинисан радно правни статус, уговор о раду или било који други документ. Лица ангажована на извођењу радова одбила су да буду легитимисана, те је њихова идентификација извршена у просторијама Полицијске управе Нови Пазар. Захвљујући асистенцији која је од стране полицијских службеника пружена Републичкој инспекцији рада утврђивање стања на терену је било могуће, што раније, управо због изостанка подршке СУП-а није био случај.

Радови се изводе без елементарне заштитне опреме која је законом прописана као обавезна и чији изостанак подразумева да извођач радова,  свесно излаже упосленике непосредној опасности од страдања. Како ни извођач радова у овом случају није дефинисан, то јест уопште и не постоји, јасно је да је реч о  потпуно дивљој градњи чије последице су толико далекосежне да угрожавају безбедност не само радника него и самих грађана, случајних пролазника а нарочито деце која се играју на тргу.

Иначе, нелегални радови изводе се од стране људи блиских народном посланику Муамеру Зукорлићу, чије заузимање јавних површина без правног основа и бесправна градња датирају годинама уназад.

Подсећања ради и само коришћење објекта на коме се изводе радови је већ годинама уназад предмет манипулација и радњи које су под плаштом заштите интереса Исламске заједнице постале начин уобичајеног функционисања интересне групе окупљене око Муамера Зукорлића.

Поменута скупина је, према наводима грађевинске инспекције не само  прекршила Закон о изградњи,  већ континуирано врши обману јавности како би наставила са  незаконитом,  вишегодишњом експлоатацијом поменутог објекта у приватне сврхе.

Иако је Градска грађевинска инспекција инервенисала по овом и пређашњим случајевима, те предузела све мере како би се бесправним радњама стало на пут, радови у центру града нису престајали, па је данашњом додатном интервенцијом у читав поступак укључена и надлежна Републичка инспекција.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA