A- A A+

Бедем спреман за реновирање

Радници Јавног комуналног предузећа ''Градска чистоћа'' завршили су у предвиђеном року све радове на рашчишћавању Бедема. Тиме је завршена прва припремна фаза, јер, пре конкретних радова на реновирању и уређењу северног бастиона Новопазарске тврђаве, потребно је да се обаве и археолошка истраживања, како би се стекли услови и за израду пројкектно-техничке документације.

Већ две недеље радници Јавног комуналног предузећа Градска чистоћа активно раде на рашчишћавању Бедема и стварању услова за реновирање и уређење најпрепознатљивијег споменика културе у Новом Пазару. Та фаза радова завршена је у предвиђеном року и према речима руководиоца Радне јединице Зеленило, Јасмина Ахметовића, за то време је изнето око 250 кубика смећа.

Археолошка истраживања су – како објашњава главни градски урбаниста Елвир Хамидовић – још један предуслов за израду пројектно-техничке документације овог важног пројекта. Као наговештај будуће намене овог дела Новопазарске тврђаве, Хамидовић подсећа на препознатљиве стихове старе песме ''Кад погледам са Бедема'', који указују на видиковац.

С обзиром да је у питању културно-историјски споменик од посебне важности; да готово сваки камен тог здања прича своју историју, те да се архехеолошким истраживањима може доћи и до нових битних чињеница, Хамидовић истиче да са финалним радовима на уређењу градског бедема, не трба претерано журити.

Извор: rtvnp.rs

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA