A- A A+

Западни бастион Бедема постаје летња позорница

Западни бастион Градског бедема у наредном периоду биће ревитализован средствима које је одвојило Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Овај део Новопазарске тврђаве, биће искоришћен за летњу позорницу. Пројекат је идеја Туристичке организације Нови Пазар, а одобрена су средства у висини од десет милиона динара. 

Према речима директорке Туристичке организације Нови Пазар Љиљане Лешевић, Новопазарска тврђава, заједно са Старом чаршијом и комплексом око Алтум Алем џамије, категорисана је као непокретно културно-историјско добро од изузетног значаја и због тога је циљ да се летња позорница изгради баш на овом месту.  

На овом делу Градског бедема планира се одржавање бројних манифестација, а објекат ће архитектонски бити прилагођен управо тој намени.

Главни градски урбаниста Елвир Хамидовић рекао је да је сам простор и архитектонско решење савременог типа, као и да се уклапа у амбијент. 

Унутар самог простора остављена је кружна комуникација којом ће се кретати посетиоци. Простор је површине око 520 квадрата, а бина око 50 метара квадратних. Осим тога, предвиђен је и амфитеатарски простор капацитета 240 места. 

Уз ово, урађен је и пројекат обнове Куле мотриље, а у току је израда пројектно-техничке документације северног бастиона, па се у наредном периоду очекује комплетна ревитализација Новопазарске тврђаве. 

Извор: rtvnp.rs

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA