A- A A+

Почели велики радови на рекама

Данас су почели радови на регулацији корита река Рашке, Дежевске и Бањске као део пројекта заштите од поплава. Радови се изводе средствима Светске банке, а Нови Пазар је  један од ретких градова у Србији који је успео да покрене овако значајну  инвестицију и реши овај проблем.

Богатство речних токова Нови Пазар је сваке године са повећаним падавинама плаћао пролећним бујичним поплавама. Део ширег пројекта за заштиту обухватио је изградњу брана у околини града, а данас су почели радови и на регулацији корита Рашке и њених притока Дежевске и Бањске реке. Тиме ће бити заштићена Индустријска зона. Укупно 2500 метара уређених корита и обала са пратећим шеталиштима. Нови Пазар и овдашња локална самоуправа међу реткима су у Србији који су успели да добију средства Светске Банке и да започну овакав капитални пројекат. Радове су данас обишли градоначелник Нихад Бишевац, са сараданицима и представници Јавног водопривредног предузећа „Србија воде“.

„Морам да кажем да је ово резултат добре сарадње Града Новог Пазара и „Србија вода“, а сигурно да ће много значити за све грађане, поготову оне који живе у насељима поред река Рашке, Дежевске и Бањске“, рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Он је додао да су поплаве овде правиле велике штете јер је ту и Индустријска зона.

„Поред заштите од поплава уређењем корита изградићемо и шеталишта, која ће значити становницима овог дела града.“, закључио је Бишевац.   

Извођачи радова су специјализована предузећа удружена у конзорцијум „Југокоп“ Подриње и Водопривредно предузеће „Ћуприја“. Уговорена вредност радова је око 219 милиона динара, а рок завршетка годину дана.

Извор: rtvnp.rs

0
0
0
s2smodern

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA