A- A A+

Отворен Научни клуб и у Новом Пазару

Нови Пазар је данас добио “Научни клуб” у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, који ће бити место окупљања свих градјана који желе да стекну нова знања кроз радионице, предавања и друге активности.

Овај 12. клуб у Србији успостављен је на основу Меморандума о сарадњи који су потписали градоначелник Нихат Бишевац, директор Центра за промоцију науке из Београда Немања Дјордјевић и директор Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Хајрудин Хајровић.

Дјордјевић је новинарима рекао да су ови клубови настали из потребе да се данас у Србији бавимо неформалним образовањем.

“Трудићемо се да се бавимо разним темама које још увек нису стигле да сазре као део наставног предмета, од антропологије до астрологије. Овде ћемо промовисати све наше активности, али и локалне заједнице која има много да понуди, јер је ово град са много факултета и школа. Радићемо са роботима, експериментисаћемо, али ћемо доводити и научнике”, рекао је Дјордјевић.

Он верује да ће у клубу открити нове таленте у Новом Пазару, али и да ће младе приволети да искористе своје знање на најбољи начин, као и да остану и раде за науку и за Србију.

Градоначелник Бишевац је рекао да локална самоуправа има задатак да поспешује и развија образовање и науку. 

“Отварањем овог клуба пружа се могућност нашим суградјанима да се професионално баве науком, кроз различите радионице, семинаре и неформална дружења. Циљ клуба је да популаризује науку код свих наших суградјана, пре свих код ученика и студената“, рекао је Бишевац.

Хајровић је рекао да ће клуб пружити могућност младима да открију многе тајне научних истраживања и експеримената.

“Функционално знање је императив, а људи морају да се ослобадјају демагогије и да улазе у науку. Ми ћемо позитивну енергију у правцу промоције науке поделити са свима који су заинтересовани да се баве образовањем и да граде бољу будућност заједнице”, рекао је Хајровић.

Пре Новог Пазара овакви клубови су отворени у Кањижи, Лесковцу, Чачку, Нишу, Ужицу, Књажевцу, Крагујевцу, Смедереву, Крушевцу, Кикинди и Шапцу.

Извор: radiostoplus.com

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA