A- A A+

ЕУ наставља да подржава развој Новог Пазара

У Новом Пазару ће се од августа градити пет нових мини брана на различитим локацијама и биће пошумљено око 50 хектара површине, а све са циљем да се Нови Пазар одбрани од поплава. То је пројекат вредан око 250.000 еура, а договорен је данас након састанка руководства града Новог Пазара са делегацијом од 16 заменика и заменица амбасадора европских земаља, које је предводио заменик шефа мисије Делегације Европске уније у Србији, Оскар Бенедикт.

Заменик шефа мисије Делегације Европске уније у Србији, Оскар Бенедикт најавио је данас у Новом Пазару да су Европска унија и Влада Швајцарске, преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, обезбедиле 250.000 еура за завршетак пројекта уређења тока реке Рашке за заштиту од поплава. Средства ће бити искоришћена за изградњу пет нових мини брана, пошумљавање 50 ха земље и извођење био-техничких радова.

Са састанка делегације са новоизабраним градоначелником Новог Пазара, Нихатом Бишевцем, поручено је да ће Европска унија наставити да подржава развој града и читавог подручја као што је чинила и током претходне деценије када су ЕУ и Влада Швајцарске у партнерству са Владом Србије подржале преко 70 пројеката у вредности од близу 3,5 милиона евра.

„Очекујемо да ће радови, који треба да почну током августа, бити завршени до краја године. Овим пројектом ће се додатно унапредити заштита грађана и грађанки Новог Пазара и њихове имовине од поплава. Брана је једна од девет изграђених на сливу реке Рашке средствима Европске уније и Владе Швајцарске преко претходног развојног програма ЕУ ПРОГРЕСа, које су спасиле Нови Пазар од поплава 2014. године. Новом градоначелнику желимо пуно успеха и добру сарадњу у будућности за добро свих грађана овог града“,  рекао је Бенедикт.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац рекао је након обиласка бране на реци да су пројекти који су реализовани, од великог значаја за грађане Новог Пазара, а подршка пријатеља из ЕУ и најава нових пројеката гаранција народу да ће се и у будућности радити за добро града и грађана.

Делегација предвођена Бенедитком посетила је и Школу за дизајн текстила и коже у Новом Пазару која је захваљујући финансијској подршци Европске уније и Владе Швајцарске преко претходнг програма ЕУ ПРОГРЕС, добила савремене машине за шивење, кројење и друга учила. На тај начин је унапређена редовна настава за ђаке, али је омогућено и додатно образовање и обука за одрасле, како би као квалификована радна снага лакше нашли посао у индустрији текстила, обуће и одеће, у Новом Пазару, Рашкој, Сјеници и Тутину.

Приликом ових сусрета Бенедикт је истакао да су представници Делегације ЕУ и амбасада земаља чланица у посети југозападној Србији како би боље сагледали тренутна политичка и друштвено- економска дешавања. Он је додао да ће ЕУ са новом Владом Србије разговарати о плановима развоја локалних самоуправа и наставити да пружа подршку у економском развоју овог краја.

Пројекте у овом делу земље финансирају Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС. Заменик шефа Делегације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт са 16 заменика и заменица амбасадора земаља Европске уније су у обиласку југозападног дела Србије како би се уверили у реализацији пројеката у које су уложили средства.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA