A- A A+

Прослављен 555. рођендан Града Нови Пазара

Град Нови Пазар прославио је 555 година постојања. Обележавање је почело још прошле недеље низом културних, спортских и забавних манифестација.Овај празник обележен је и проласком Олимпијског пламена кроз центар града. Њега су понели прослављени атлетичари Асмир Колашинац и Амела Терзић, који су пламен уручили младим надама новопазарског спорта тенисерима Хамаду Међедовићу и Фатми Идризовић. У делу Ревије спорта одржаној на Градском тргу великом броју присутних спортиста из Новог Пазара обратили су се градоначелник Мехо Махмутовић, али и генерални секретар Атлетског савеза Србије Слободан Бранковић и прослављени скакач у вис Драгутин Топић. Присутнима се обратио градоначелник Новог Пазар адр Мехо Махмтуиовић који је рекао да млади у Новогм Пазару на располагању имају сву спортску инфраструктуру и да је на њима да је на прави нацин искористе. Асмир Колашинац радује се Олимпијади у Рио де Жанеиру и обећао је да ће, уколико освоји медаљу, доћи у Нови Пазар и “прошетати је”.

“Сан сваког спортисте је учешће на Олимпијади, а врхунац каријере медаља. Даћу све од себе да је освојим и одмах после Рија ето ме код вас овде”- рекао је Колашинац.

Олимпијски пламен дочекали су спортисти из чак 74 колектива у Новом Пазару који су се грађанима представили у дефилеу централним градским улицама. Директор Спотског савеза Новог Пазара Емир Мехмедовић изразио је задовољство јер је велики број спортиста из готово 50 екипа учествовао у свечаном дефилеу градским шеталиштем поводом обележавања Дана града.

Спортисти дефиловали градским шеталиштем. "Нови Пазар заслужује овакву манифестацију, било је више од 1.000 спортиста. Задовољан сам јер је већина клубова прихватила наш позив, али поједини из неких својих разлога нису. Генерално, с клубовима имамо добру сарадњу", рекао је Мехмедовић. Он је додао да од младих спортиста очекује квалитетне резултате у будућности. По завршетку дефилеа, Спортски савез Новог Пазара доделио је дипломе представницима клубова, а затим су неки од колектива извели показне тренинге на теренима Рекреационог центра.

Поводом Дана Града на шеталишту је данас приређена изложба аутомобила и пехара два новопазарска ауто-мото клуба: АМК „Нови Пазар“ и „Санџак офф роад“ Нови Пазар.

АМК „Нови Пазар“ и Есад Дошљак данас изложили су преко 80 освојених пехара и своја два врхунска аутомобила за ове трке.На шеталишту је данас било изложено неколико „off road“ машина и букет пехара освојен углавном током прошле сезоне. Оба клуба промовишу град Нови Пазар где код наступају, а град им се одужује подршком у уквиру својих могућности

Свечана академија је почела у 19 часова пред препуном двораном Културног центра. Бројни гости из земље и иностранства, као и многи Пазарци, дошли су да уживају у пригодном културно-уметничком програму припремљеним за ову прилику. Свечана академија је за кратко време постала традиција којој се сви радију. И ове године заслужни грађани, али и пријатељи Новог Пазара добили су плакете Града Новог Пазара које им је доделио градоначелник. Овогодишњи добитници су: Гордана Петровић, Мурадин Гунеш, Музафер Гунеш, Јасмин Нурковић, Неџад Драголовчанин, Екрем Лекић, Момчило Џамбасановић, Муамер Хукић, Хамад Међедовић, Елзан Бибић, Мехмед Бејтић, Џенгис Реџепагић, Емилија Ђокановић.

Славље је завршено великим концертом Ане Бекуте и Северине које су наступиле пред 40000 људи. Концерт је трајао до поноћи, а публика је весело певала уз познате хитове и прославила још један рођендан нашег града.

Нови Пазар је основао Иса-бег Исхаковић, турски војсковођа и оснивач Сарајева, Скопља и Шапца, а 20. април 1461. Године је проглашен за Дан града јер се Нови Пазар тада први пут појављује у писаним списима у једном дубровачком документу.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA