A- A A+

Трка мира 16. маја у Новом Пазару

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић изјавио је да се овогодишња међународна Трка мира (Пеаце Рун), која ће 16. маја проћи кроз тај град, уклапа у тежње да се из овог региона пошаље што лепша слика.

"Ми смо мост повезивања, па је логично да нам Трка мира стигне из Црне Горе и одавде настави пут Бугарске. Драго ми је да ћемо угостити ултрамаратонце из целог света, који носе бакљу мира, промовишући и толеранцију, равноправност и суживот", рекао је Махмутовић, који је примио представнике Трке мира кроз Србију.

Он је нагласио да је ово време интеграције, помирења и спајања, као и да ова манифестација  промовише атлетику.

"Ми смо атлетски град. Имамо најбоље атлетичаре, а ове године ћемо отворити и атлетски стадион. Желимо да промовишемо добре идеје и здрав живот. Тог дана (16. маја), наши атлетичари и други спортисти, ученици и грађани ће се придружити међународном каравану људи који трче из љубави. Примићемо бакљу мира и послати је даље", истакао је Махмутовић.

Овогодишња Трка мира стартовала је 24. фебруара у Порту, у Португалији, а биће окончана 8. октобра у главном граду Италије, Риму. 

"Срећан сам што ћемо у Пазар довести интернационалну екипу и после једног дана наставити даље. Ова трка основана је 1987. године, претрчали смо 149 земаља света и целу Европу. Међу ултрамаратонцима ће бити и двојица наших асова, Срђан Стојановић из Лесковца и Александар Арсић из Ниша", казао је директор Трке мира кроз Србију Предраг Кнежевић.

Спортски директор Атлетског клуба Нови Пазар Един Зуковић, уједно и селектор јуниорске репрезентације Србије, оценио је да "краљица спортова" доживљава велики прогрес на овим просторима.

"Добили смо атлетску дворану у Београду, ускоро ће Пазар имати стадион. И ово је начин да промовишемо град и атлетику, а Европска атлетска федерација афирмише и рекреартивни спорт. Имамо Новопазарце који су трчали маратоне у Истанбулу, Сарајеву и Београду, радо ће се укључити у ову причу. Ту су и наши шампиони, Амела Терзић и Елзан Бибић", најавио је Зуковић.

Трка мира ће 17. маја кренути из Новог Пазара, а караван ће 20. маја напустити Србији и ући на територију Бугарске.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA