A- A A+

Одређена висина помоћи за оштећене у поплавама

Данас је одржан састанак Штаба за ванредне ситуације, на коме је било речи о процени штете. Највећи степен оштећења забележен је на путној инфраструктури. Наредних дана, радиће се на категоризацији , по степену оштећења објеката, и по томе ће бити одредјивана висина једнократне  новчане помоћи.Оквирна процена штете на путевима је извршена, а чека се процена на стамбеним објектима и пољопривредним добрима.

Комисија за процену штете у пољопровреди, на грађевиснким објектима и путној инфраструктури наставиће активности а највише посла имаће приликом процене на путној инфратсуктури која је услед последњих поплава претрпела највеће штете, док је пољопривреда најмање страдала.  

Према речима начелника сектора за ванредне ситуације, Насера Црновршанина, до сада је поднето око 100 захтева за процену штете. Захтеви за процену штете већином су реални, рекао је Црновршанин, а сви који нису поднели захтев треба то да ураде на писарници Градске управе, најкасније до 2.априла . Према његовим речима, екипе и комисије су свакодневно на терену и оно што  следи јесте верификација онога што су  комисије утрдиле. Верификацију врши Канцеларија за управљање јавним улагањима, а након верификације како објашњава Црновршанин, ући ће се у поступак решавања сваког појединачног захтева. Категоризација по степену оштећености објекта од поплаве  вршиће се у пет категорија.

Влада је донела Одлуку о додели новчане бесповратне помоћи , у износу од 120.000 до 600.000 динара, а висина помоћи зависиће од категорије оштећења.

Црновршанин је на крају казао да је  штета на путној инфрастуктури 200 милиона динара, те да ће штета причињена на  грађевинским објектима И пољопривреди ускоро бити позната.

0
0
0
s2smodern

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA