A- A A+

Оснивање Научног клуба у Новом Пазару

Нови Пазар ће ускоро добити Научни клуб који ће основати Центар за промоцију науке у оквиру Регионалног центра за стручно усавршавање и промоцију науке. Тим поводом, директор Центра за промоцију науке, Немања Ђорђевић састао се са градоначелником и сарадницима.

“Посебно смо поносни на оснивање Научног клуба у Новом Пазару. Овај клуб биће  један од 12 у наредних неколико месеци. Идеја да расејемо све добре праксе и ван Београда, у местима која имеју другачије и дуге традиције а Нови Пазар је свакако једно од њих”, рекао је директор Центра за промоцију науке. Господин Ђорђевић је најавио манифестацију “Април ван Београда”, која ће се одвијати широм Србије. Регионални центар за стручно усавршавање и промоцију науке биће домаћин овог догађаја у Новом Пазару. “У овој мешавини праксе и теорије моћићете, с једне стране, да чујете интересантне ствари популарне науке, а с друге, да учествујете у разним научним радионицама.” Грађани Новог Пазара биће у прилици да кроз путујуци планетријум посматрају сазвеђа. Такође, биће организоване трибине на све теме којесу данас интересантне у науци као што су вакцинација и земљотреси. Идеја Научног клуба заправо је, како је Немања Ђорђевић нагласио: “Да покажемо колико је наука вазна, да нам је приближимо и да је не оставимо само научницима.”

Директор Регионалног центра за стручно усавршавање и промоцију науке Хајрудин Хајровић, казао је да Научни клуб представља огромну системску помоћ свим младим људима који желе да се баве науком. “Ми желимо да стварамо друштво знања на реалним вреднмостима, и оснивање клува доживљавам и као лицну сатисфакцију. Пресрећан сам што ће наш центар и Научни клуб бити стечиште знања. Члан Кабинета градоначелника задужен за образовање, Рифат Реџовић рекао је: “Одусевљени смо овом идејом да се наука промовише, да Нови Пазар не буде познат само по производним делатностима него да се кроз научне делатности истакне као авангарда заједнице којој припадамо”. Он је подсетио на градску иницијативу за оснивање Удрузења просветних радика и васпитача Новог Пазар који ће кроз овај пројекат, могућности бављења истраживачким радом икасније публиковањем својих резултата, осетити подршку и Региналног центра за стручно усавршавање и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops