A- A A+

ДОК СЕ НЕ САНИРА ШТЕТА У ПОПЛАВАМА: Ванредна ситуација у Новом Пазару остаје на снази

Градски Штаб за ванредне ситуације одлучио је да у том граду на обалама река Рашке и Јошанице остане на снази одлука о проглашеној ванредној ситуацији, све до санирања последица поплава.

Најављено је да ће се на санацији радити ургентно, што значи да ће брзо ванредна ситуација бити укинута и у том граду.

Поплављено око 150 кућа, 350 људи угрожено. Уништено 110 хектара обрадивог земљишта. Штета је далеко већа од очекиване. Велика штета нанета је и путној инфраструктури. Водена стихија однела је и конструкцију великог моста у изградњи на реци Рашки.

Последице и размере штете настале током изливања река Рашке, Јошанице и Трнавице далеко су веће и теже него што су то биле прве процене. Штете на објектима, стварима у домаћинствима, пољопривреди и путној инфраструктури могле су се видети тек када се вода повукла, а на осонову виђеног стање је далеко лошије него што се претпостављало.

За сада нема података о томе колика је тачна материјална штета, јер комисија која даноноћно ради на терену још није обишла сва места у којима су грађани пријавили штету.

На основу извештаја којима располаже Штаб за ванредне ситуације, а које подноси комисија за процену штете која је стално на терену, штета је далеко већа од очекиване. Најбитније је да немамо људских жртава. Током полавног таласа водена стихија нанела је штету на 150 кућа. Преко 350 људи озбиљно је угрожено у тим домовима. Потпуно је поплављено преко 110 хектара пољопривредног земљишта. Две трећине од укупне штете односи се на путну инфраструктуру. Клизишта након поплава угрожавају домове и спортске терене, рекао је помоћник градоначелника Новог Пазара Нихад Хасановић.

Хасановић је додао да грађани и даље пријављују штету на домаћинствима и да на срећу нема ни најмањих злоупотреба.

Штете има и у удаљенијим насељима. Приградска насеља и села у околини Новог Пазара такође су угрожена. О укупној материјалној штети још увек не можемо говорити јер се на терену и даље ради.

Покушавамо да се одбранимо од могућих нових поплава, рекао је Хасановић за Курир.

Из Градске управе су више пута поновили да ће се уз помоћ Владе Србије средствима из буџетске ресерве надокнадити сва причињена штета. То су приликом обиласка поплављених подручја у Новом Пазару поновили и министри Расим Љајић и Вања Удовичић.

Најтеже су погођена и највећу штету претрпела насеља Јакља, Шутеновац, Трнава, Ћеримиџиница, Постење и Мур.

Извор: kurir.rs

0
0
0
s2smodern

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA